Publicat 09/07/2015 14:46

Margallo: "Una llista sense polítics seria com intentar fer un Barça sense futbolistes"

L.M.Linde, J.M.G.Margallo, y F.Homs
EUROPA PRESS

Veu Mas sense brúixola i augura que una llista així no tindria "cap" impacte internacional

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha carregat aquest dijous contra l'eventual llista unitària sense polítics que negocien els partits i les entitats sobiranistes a Catalunya: "Una llista sense polítics seria com intentar fer un Barça sense futbolistes".

Ho ha dit en declaracions als periodistes després d'inaugurar l'exposició '1985-2015. Espanya, 30 anys d'integració a Europa' que acull la seu del Banc d'Espanya a Barcelona, i a la qual també ha assistit el conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs.

Margallo ha opinat que la idea d'una llista sense polítics és "extraordinàriament confusa", demostra que el sobiranisme navega sense cartes i sense brúixoles, i ha augurat que un hipotètic triomf d'una candidatura d'unitat sobiranista no tindrà cap impacte en la comunitat internacional.

Una llista d'unitat sobiranista sense polítics deixaria fora de la candidatura el president de la Generalitat, Artur Mas, i preguntat per si hauria de presentar-se a la reelecció, Margallo ha evitat polemitzar sobre aquesta qüestió: "És una decisió que ha de prendre ell".

El ministre d'Exteriors ha criticat que la negociació que estan portant a terme els partits i entitats sobiranistes l'únic que fa és generar incertesa i desordre, i això és el que menys es necessita en una situació de "crisi econòmica i institucional".

El Govern espanyol critica aquesta eventual llista sobiranista però no té cap objecció que se celebrin les eleccions el 27S, ja que recorda que és competència del president de la Generalitat convocar-les i unes autonòmiques estan dins de la legalitat: "No hi ha res a dir, tot en ordre".

Margallo també ha abordat una eventual declaració unilateral d'independència, i ha augurat que seria un fracàs en un món com l'actual: "En el món en què vivim les decisions unilaterals no vinculen ningú més que qui les adopta. No hi ha parts que puguin imposar la seva voluntat".

Ha recordat també els forts requisits que hi ha en el marc de les Nacions Unides perquè un Estat sigui reconegut --es necessita l'aval de l'Assemblea però també el Consell de Seguretat--, i ha posat l'exemple de l'Autoritat Nacional Palestina: "Té 130 reconeixements individuals però no està reconeguda per la comunitat internacional".

També ha dit que el reconeixement internacional és un punt clau per a situacions de crisis, i ha advertit que Grècia no hagués tingut accés a finançament per afrontar les seves "dificultats" si no hagués estat un Estat plenament reconegut per la resta.

COMISSIONAT DE LA TRANSICIÓ

Sobre la impugnació del Comissionat de la Transició Nacional de la Generalitat, Margallo ha destacat que és plenament normal que el Govern espanyol actuï contra decisions que "no es corresponen a dret", i ha recordat que la Generalitat també es dirigeix al Tribunal Constitucional (TC) quan es considera perjudicada.

"Europa és per definició un Estat de Dret i Espanya també. I el dret no és un capritx, és el que garanteix les llibertats", ha exposat per justificar que el seu Executiu hagi portat aquest Comissionat davant de l'Alt Tribunal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés