Publicat 06/02/2014 09:51

Margallo explicarà al Congrés l'argumentari sobre Catalunya que va enviar a les ambaixades

José Manuel García Margallo
EUROPA PRESS

MADRID, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, compareixerà aquest dijous a la tarda a la comissió corresponent del Congrés per explicar el controvertit argumentari sobre Catalunya enviat pel Govern espanyol a les ambaixades espanyoles a l'estranger perquè puguin rebatre les tesis independentistes.

Si bé és habitual que l'executiu remeti a les legacions aquest tipus d'argumentaris sobre temes específics amb la finalitat que les ambaixades parlin amb una sola veu, no és usual que ocupin gairebé 200 pàgines, com és el cas.

ERC va sol·licitar la compareixença del ministre tan bon punt pública va saber de l'existència de l'argumentari a final de desembre passat.

El cap de la diplomàcia defensarà aquest dijous davant de la Comissió d'Exteriors de la Cambra Baixa l'elaboració de l'extens informe, el qual s'ha anat actualitzant en funció de l'evolució dels esdeveniments.

Amb el títol 'Per a la convivència democràtica', el document --al qual ha tingut accés Europa Press-- comença alertant de l'existència actual a Espanya de "projectes inconstitucionals que pretenen canvis substancials en el model d'Estat i la secessió d'alguna de les seves nacionalitats i regions".

Davant d'aquestes iniciatives, el Govern espanyol entén que l'única solució per resoldre les diferències polítiques passa per un diàleg "sense data de caducitat", però que ha d'ajustar-se al marc jurídic comú, és a dir, a la Constitució, la qual estableix que la sobirania nacional rau en el conjunt del poble espanyol, per la qual cosa un canvi en el model d'Estat només el podrien decidir tots els espanyols, no només els catalans.

Amb l'argumentari, l'executiu pretén contrarestar els intents dels independentistes de "presentar fraudulentament com a realitat la ficció d'un estat totalitari i colonitzador" i explicar, en canvi, que mai Catalunya, al llarg de la seva història democràtica ha tingut un grau més alt d'autogovern que l'actual en tots els àmbits --polític, econòmic i cultural-- que en l'actualitat.

Després de fer una descripció del nivell actual d'autogovern a Catalunya, l'argumentari se submergeix en el dret internacional per especificar en quines excepcions el dret d'autodeterminació preval sobre el principi d'integritat territorial dels Estats: antigues colònies, pobles oprimits o en cas de violacions massives dels drets humans, supòsits que no encaixen amb la realitat catalana.

QUEBEC, ESCÒCIA I KOSOVO

Un apartat específic es dedica a estudiar els casos de Quebec i Escòcia, exemples, segons el Govern espanyol, de "com l'imperi de la llei és l'únic camí per desenvolupar opcions polítiques", mentre que al cas de Kosovo reserva un altre epígraf.

Els casos d'Escòcia i Catalunya també són analitzats des del punt de vista dels Tractats de la UE, especificant les conseqüències que tindria la seva sortida automàtica de la Unió en el moment mateix d'accedir a la independència.

Si volguessin tornar a entrar al club europeu, haurien de posar-se a la cua i sol·licitar la seva adhesió, per a la que es requereix el vistiplau de tots els Estats membres, assegura.

L'argumentari dedica un capítol sencer a contrarestar les acusacions contra Espanya sobre una suposada "espoliació fiscal" a Catalunya i a presentar les conseqüències econòmiques d'una eventual independència de Catalunya (introducció d'aranzels, caiguda de les exportacions i del PIB, deslocalització d'empreses...).

I acaba com va començar, amb un al·legat al diàleg com a única via de resoldre aquest conflicte: "El diàleg i el pacte segueixen sent el camí, fins i tot amb aquells que volen donar l'esquena al qui els estén la mà. Existeix un tram, molt llarg, en què tots estem d'acord en el bé comú".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés