Actualitzat 27/02/2019 12:34

Marchena amonesta Tardà i li recorda la seva condició de testimoni perquè no faci "valoracions polítiques"

Declaració com a testimoni de Joan Tardà en el judici pel procés
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

El diputat republicà afirma que "ni la unitat d'Espanya ni la independència de Catalunya valen una mínima violència"

MADRID, 27 (EUROPA PRESS)

El president del tribunal que jutja el procés independentista a Catalunya, el magistrat Manuel Marchena, ha amonestat aquest dimecres el diputat d'ERC Joan Tardà i ha recordat la seva condició de testimoni en aquest procés perquè no faci "valoracions polítiques" o "judicis de valor". "Té altres fòrums per expressar-los", ha advertit.

En començar la vuitena sessió del judici, Marchena ha explicat que la contribució dels testimonis és ajudar a l'esclariment dels fets, per la qual cosa ha instat a "evitar debats i valoracions". No obstant això, el primer testimoni del procés, Joan Tardà, encara no es trobava a la sala, per la qual cosa no ha pogut explicar l'avís del president.

Després que Marchena hagi fet cridar el diputat d'ERC, aquest s'ha assegut a la taula destinada per als compareixents i, després de contestar a les preguntes de rigor sobre la seva situació personal i sobre si coneix els acusats, el magistrat ha donat la paraula a l'acusació popular que exerceix Vox --la primera vegada que intervé en el judici--, perquè el testimoni havia estat proposat per aquest partit.

La primera pregunta de l'advocat de Vox Pedro Fernández ha tractat sobre un tuit que va publicar Tardà al juliol passat en què afirmava que la "negativa del PP i del PSOE" és el que va portar els independentistes a "desobeir" el 2017. El lletrat ha volgut saber simplement si el testimoni recordava haver escrit aquest comentari, després de la qual cosa Tardà ha començat a contestar en català.

Ha estat en aquest moment quan Marchena ha interromput Tardà: "No comencem bé". Segons ha explicat el magistrat, "com a testimoni té l'obligació de fer servir la llengua oficial del fòrum i del lloc en què té lloc el judici". Una altra cosa, ha afegit, és que el tribunal "hagi donat l'opció als acusats de parlar en la seva llengua", però ha advertit que els testimonis només poden expressar-se en castellà.

A continuació, el diputat d'ERC ha començat a dir que "aquest judici està inspirat en la venjança", per la qual cosa una altra vegada ha estat interromput pel magistrat, que ha recordat la condició de testimoni en la qual compareix. "Un testimoni és algú que es posa la disposició de les parts de l'administració de justícia exclusivament per contribuir a l'esclariment del fet. Vostè hi és per ajudar-nos a l'esclariment del fet. No està autoritzat a fer valoracions polítiques malgrat la seva condició de diputat", ha subratllat.

Així, Marchena li ha demanat "si us plau" que se sotmeti a la raó per la qual ha estat citat a declarar com a testimoni en el procediment, però que no ho faci "a partir de les seves valoracions, sinó a partir del que va poder percebre" quan van tenir lloc els fets, després de la qual cosa li ha recordat que disposa d'"altres fòrums" per poder expressar-les.

TAMBÉ CORREGEIX VOX

Però Marchena no només ha hagut de cridar l'atenció a Tardà, sinó que també ha reprès l'advocat de Vox, perquè, segons el parer del president del tribunal, estava demanant al testimoni que "valori comportaments aliens" dels acusats en preguntar-li si els acusats estaven "integrats en l'unitat d'acció" dirigida a assolir la independència de Catalunya. "No existeix el testimoni que opina per a la valoració dels fets", ha recordat a Fernández, que només ha fet quatre preguntes.

La Fiscalia no ha volgut fer preguntes al testimoni i a continuació ha tingut lloc una de les anècdotes d'aquest testimoniatge: l'advocada de l'Estat Rosa María Seoane ha preguntat a Tardà si coneix Josep Maria Jové, el qual va ser el número dos de l'exvicepresident Oriol Junqueras. La manera de pronunciar el cognom ha fet que Tardà hagi corregit la lletrada.

La declaració del diputat republicà ha durat amb prou feines mitja hora, però ha estat en les preguntes d'alguns advocats de les defenses quan s'ha esplaiat més. Marchena ha hagut d'interrompre un altre cop quan Tardà estava relatant l'ideari polític del seu partit, cosa que, segons el magistrat, "no interessa" al tribunal per la seva qualitat de testimoni en aquest procés, perquè "no té cap sentit, per més que la seva opinió sigui valorable i respectable".

L'advocat que havia fet la pregunta, concretament el d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, ha indicat que la seva intenció era donar a conèixer al tribunal els "mètodes" que van poder utilitzar els acusats, però el magistrat li ha replicat que els 12 encausats ja s'han explicat sobre aquest assumpte en "interrogatoris extensíssims" previs a aquesta fase de testimoniatges.

Ja pel que fa als fets que es jutgen, i a la pregunta de si entén la mobilització ciutadana com una manera de "coacció a l'Estat", Tardà ha respost que no, sinó que la considera un "factor de progrés". Això sí, ha volgut deixar clar que "ni la unitat d'Espanya ni la independència de Catalunya valen una mínima violència".

"SENSACIÓ DE NORMALITAT" EL 20-S

Ha relatat que el 20 de setembre del 2017 va acudir a la seu de la Conselleria d'Economia i en un moment donat es va adreçar als manifestants per demanar-los que no caiguessin en "cap provocació" i que "calia evitar qualsevol violència" i fer "tot a la catalana, és a dir, pacíficament". En la seva opinió, aquesta protesta va ser "una cosa molt espontània".

"Hi havia una sensació de normalitat. No em vaig sentir en cap moment violentat. No era un escenari de tensió, sinó d'indignació de veure una situació anòmala i immerescuda", ha dit en relació amb els escorcolls judicials que s'estaven duent a terme aquell dia.

I sobre els aldarulls de l'1 d'octubre, Tardà ha recordat que l'exportaveu del grup socialista al Congrés i actual ministra de Defensa, Margarita Robles, va registrar l'endemà una sol·licitud d'interpel·lació a la llavors vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, perquè expliqués l'actuació policial el dia del referèndum.

Per tant, ha destacat que "la sorpresa i la indignació" pels fets esdevinguts aquest dia "no només afectava" els que havien estat a Catalunya aquest dia, sinó també a altres "demòcrates, persones tan allunyades" de les tesis independentistes.

A la seva sortida del tribunal i en declaracions als mitjans, Tardà ha afirmat que el judici "està inspirat en la venjança" per la "humiliació", en la seva opinió, "absurda" que "va sentir" l'Estat l'1 d'octubre del 2017 "per la presència d'urnes" a Catalunya. "Crec que aquest judici hauria d'evolucionar cap a l'absolució i crec que l'Estat espanyol haurà de tard o d'hora demanar perdó pel que ha passat", ha indicat.

Sobre els advertiments que li ha fet Marchena durant la sessió, Tardà ha explicat en declaracions als mitjans que "desconeixia" no tenir dret en ser testimoni a expressar-se en català i que, en tot cas, "pretenia respondre en català a Vox i en castellà, que també és la llengua dels catalans", a la resta de les parts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés