Publicat 23/12/2019 11:27:52 +01:00CET

Marcel Mauri (Òmnium): "Seria un primer gest que tots els presos polítics sortissin de la presó"

El vicepresident d'Òmnium Cultural Marcel Mauri sosté l'arxiu de la seva autoinculpació per l'1-O.
EUROPA PRESS

Reclama que l'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia ho facin possible després de la sentència del TUE

BARCELONA, 23 des. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha declarat aquest dilluns que "seria un primer gest que tots els presos polítics sortissin de la presó" i que tant l'Advocacia de l'Estat com la Fiscalia ho fessin possible.

En una atenció als periodistes davant de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, ha assegurat que aquest dilluns hi ha una nova oportunitat perquè l'Advocacia de l'Estat i el Govern central en funcions presidit per Pedro Sánchez actuïn "si és que realment volen escoltar" Amnistia Internacional, el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de Nacions Unides i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE).

"El Govern de Pedro Sánchez pot demanar, pot acceptar aquesta nul·litat del judici que presentem", ha insistit, després de la decisió del TUE sobre la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, com a eurodiputat.

CAMPANYA D'AUTOINCULPACIÓ

Mauri també ha informat que diverses persones han començat a rebre resolucions d'arxiu de les autoinculpacions promogudes per l'entitat en protesta per la sentència de l'1-O, i ha assegurat que el sobreseïment s'acorda perquè no són "càrrecs públics", cosa que ha qualificat d'increïble, i ha qüestionat quin càrrec públic tenia el president d'Òmnium empresonat, Jordi Cuixart.

"Veiem una altra vegada com la justícia espanyola actua amb aquest doble tracte: d'una banda, a Jordi Cuixart el condemnen a nou anys de presó per sedició, i a nosaltres ens diuen que no ens podem autoinculpar perquè no som càrrecs públics, de la mateixa manera que Jordi Cuixart tampoc ho és", ha plantejat.

Ha dit que milers de persones s'han autoinculpat, tot i que ha lamentat que la campanya ha trobat "molts impediments", com la limitació d'acceptar un màxim de 25 escrits per dia --excepte a Barcelona--, o que en algun jutjat no s'acceptessin reclamacions redactades en català, segons ha afirmat.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va arxivar la setmana passada l'autoinculpació del president de la Generalitat, Quim Torra, per l'1-O en considerar que la simple participació d'un ciutadà --sense càrrec públic i sense haver estat requerit d'abstenir-se per cap tribunal-- en el referèndum --que havia estat suspès-- "no constitueix cap infracció penal".