Publicat 16/8/2020 18:22:03 +02:00CET

Marc Solsona avisa que el PDeCAT no és "una quota" de ningú però segueix obert a parlar amb JxCat

El portaveu del PDeCAT, Marc Solsona
Pau Venteo - Europa Press - Archivo

Rebutja que un desacord d'ambdós partits desemboqués en un xoc Mas-Puigdemont

LLEIDA, 16 ago. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, ha advertit aquest diumenge al nou JxCat que "el PDeCAT vol ser un partit útil i no només una quota", encara que segueix obert a continuar parlant amb la formació de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

En una entrevista de 'La Mañana' recollida per Europa Press, ha lamentat que "qui sembla que evidencia públicament que això (l'acord) no és possible és la part de Junts, i així ho ha verbalitzat la seva executiva en dir que no hi haurà cap forma de coalició electoral".

A més, recorda que "hi havia un document signat que deia que JxCat no podia ser sense el PDeCAT" ni a l'inrevés, i considera contradictori que JxCat renegui del llegat de CDC però alhora vulgui atreure els seus ex-membres.

Solsona ha dit que la seva formació "té el mandat, des de desembre, de transitar com a partit cap a JxCat", per la qual cosa va iniciar negociacions per ser una peça clau --ha dit-- de JxCat: així, va buscar la interlocució amb una taula de negociació validada per Puigdemont.

"Des de l'altra part sempre s'ha dit que es vol sumar persones i no sigles, però és que les persones també pensen i tenen un llegat i un pòsit ideològic a mantenir", ha advertit.

EL PDECAT, CLAU DE "CENTRALITAT"

Solsona ha defensat que el PDeCAT segueix sent clau en la centralitat, per implantació territorial, per la seva quantitat d'alcaldies i pel seu llegat ideològic: "És precisament perquè no volem ser només una quota o una suma electoral que aguantem posició amb tot el que representem ideològicament, perquè volem que la gent ens vegi com un partit útil".

"Si creuen que podem ser bons companys de viatge podem parlar de tot i, si no, agrairem que no s'enganyi la gent i que cadascú faci el seu camí. Avui, malgrat tot, seguim tenint vies obertes amb Junts", ha afegit.

VEU INCONCRECIÓ EN JXCAT

"El que se'ns demana és que dissolguem el partit per integrar-nos en un projecte liderat pel president Puigdemont. Però per fer què?", i considera que manca concreció en el nou JxCat.

"Ens diuen que tot això ja es decidirà en les ponències ideològiques que tenen previst fer a l'octubre, però és que nosaltres ja tenim partit i ideologia", ha defensat.

L'ESQUERRA I ERC

Sobre si creu que JxCat està massa a l'esquerra per al PDeCAT, ha contestat: "Si Junts creu que ha de lluitar a l'espai d'ERC, nosaltres creiem que hi ha recorregut en altres fronts. Això vol dir que som de dretes? No. Nosaltres representem la centralitat del país i ens hem sabut moure a cada moment en funció del que es demanava".

"Sabem el que som i no renunciarem esperant a que s'aclareixi el nou partit només per fer una suma electoral en benefici de no sabem què", ha avisat.

En plantejar-se-li si el cost del no-acord seria servir la victòria en safata a ERC, Solsona repregunta: "I el cost d'això ha de ser fer un partit que obligui a fer desaparèixer un altre?".

També es refereix al PNC: "Tenim un mandat per transitar cap a JxCat i no per fer acords ni amb el PNC de Marta Pascal ni amb Lliures ni amb Units", diu, però matisa que no és així perquè l'única opció sigui apropar-se a JxCat, sinó perquè el PDeCAT té personalitat pròpia.

ARTUR MAS

Quant al silenci de l'expresident Artur Mas i la possibilitat que sigui candidat del PDeCAT si no hi ha acord amb JxCat, ha augurat que "el paper de Mas no serà aquest", encara que ha afegit que passarà el que decideixi el partit, que té --ha dit-- associats i militants preparats per a aquest lloc.

Els agradaria tenir el suport de Mas, encara que ha matisat: "Però no com un actiu en primera línia, perquè no busquem cap tipus de confrontació entre Mas i Puigdemont. Això podria ser el somni humit d'algú, però no la nostra estratègia".

SOLSONA CANDIDAT?

Respecte a que el propi Solsona fos el candidat, l'alcalde de Mollerussa no tanca la porta a res però assegura que es deu al territori i a Lleida: "Primer intentaré ser el candidat del PDeCat per Lleida i si aconsegueixo l'acta, l'aritmètica parlamentària ja parlarà".

"Sempre estic a disposició. Aporto tres majories absolutes a Mollerussa, he estat diputat a Madrid i al Parlament i ja tinc una experiència suficient per poder afrontar qualsevol responsabilitat", encara que creu que hi ha alternatives que poden ser millors que ell.