Actualitzat 16/07/2018 11:43

Maragall i Romeva es comprometen amb l'agenda 2030 malgrat el "període nefast" del 155

El conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Ernest Maragall,
EUROPA PRESS

BARCELONA, 16 jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Ernest Maragall, i el seu predecessor Raül Romeva --reclús a la presó de Lledoners-- s'han compromès aquest dilluns amb l'agenda 2030 de les Nacions Unides de desenvolupament sostenible, malgrat el "període nefast d'aplicació de l'article 155 de la Constitució".

En un article que signen conjuntament en 'El Periódico' recollit per Europa Press, han explicat que el 155 ha posat "obstacles" a la implementació d'aquesta agenda i n'ha ralentit el desenvolupament.

Concreten els avanços duts a terme des de la tardor del 2015 quan es va crear el grup de treball i el 2016 amb el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya que va identificar els reptes que s'havien d'abordar.

Després d'això, el febrer del 2017 es va aprovar, a proposta dels consellers Raül Romeva i Josep Rull, l'inici del procés d'elaboració del Pla Nacional per a la implementació de l'Agenda 2030 amb un esborrany d'uns 750 compromisos, uns dins de Catalunya i d'altres de Catalunya amb el món.

Lamenten que alguns d'aquests compromisos d'abast català han topat amb obstacles imprevists: la llei d'universalització de l'assistència sanitària va ser recorreguda pel Govern espanyol al Tribunal Constitucional i es troba suspesa, i la llei del canvi climàtic, també recorreguda, es troba en vigor amb un sol article suspès provisionalment --el que prohibeix el 'fracking'--.

"Reprenem ara, doncs, el ritme amb l'objectiu de poder aprovar el pla definitivament el 2019, encara que molts aspectes estan ja vigents", asseguren en un text que signen Maragall com a conseller i Romeva com a pres CIC 12004216, del centre penitenciari de Lledoners.

Asseguren que per a la implementació d'aquesta agenda serà obligatori "transcendir el fred espai de la normativa" per la qual cosa serà necessari guanyar la complicitat del conjunt de la ciutadania, per convertir el pla en un projecte de país.

"Obrint-lo a la participació d'experts i de la societat civil, avançant en polítiques concretes, però també més enllà. Volem que aquesta agenda mundial també sigui una qüestió catalana", incideixen i afirmen que Catalunya forma part del grup de cap dels governs en la implementació de l'Agenda 2030.

Amb tot, reconeixen que amb això no en tenen prou perquè tenen vocació de lideratge a l'espai mediterrani; cosa que volen demostrar també en l'àmbit del desenvolupament sostenible.

PRENDRE DECISIONS

Per a això, s'han conjurat per "governar, prendre decisions de transformació d'una realitat que no l'acceptarà dòcilment", però que creuen que tenen la responsabilitat de fer-ho.

Recorden que aquesta setmana podran explicar la seva experiència i els seus plans en el High Level Political Forum on Sustainable Development, a Nova York, en l'edició anterior en què "Catalunya hi va ser present amb la intervenció d'un conseller i aquest any la representarà un altre conseller, com a conseqüència de les inacceptables mesures repressives i judicials de l'Estat": l'empresonament de Romeva.

No obstant això, asseguren que el seu compromís queda "intacte" i la voluntat de compartir les seves fortaleses i de fer sentir la seva veu no han deixat de créixer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés