Publicat 11/10/2019 10:45:33 +02:00CET

Maragall insta l'Estat a fer una proposta per a Catalunya i "s'atreveixi a guanyar o perdre"

Ernest Maragall, ERC
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

El diputat d'ERC al Parlament i líder dels republicans a Barcelona, Ernest Maragall, ha instat l'Estat a fer una proposta a Catalunya millor que la seva independència: "Que la proposi i s'atreveixi a guanyar o perdre, on es guanya i es perd en democràcia; és a dir, a les urnes, en un referèndum vinculant".

En un article publicat aquest divendres en el diari 'El País' recollit per Europa Press, Maragall ha assegurat que "Catalunya i Espanya són avui realitats molt diferents a les del 1978", per la qual cosa calen noves respostes i solucions en aquesta etapa, i ha defensat que la seva proposta passa per una república catalana.

Per Maragall, el cop d'estat del 1981 i la integració a la Unió Europea i l'euro són els dos fenòmens que han fet evident la necessitat d'"un estat al servei de Catalunya: entenent per estat el conjunt d'eines d'acció col·lectiva per protegir i empoderar els ciutadans".

El republicà afirma que el cop d'estat va fer desaparèixer l'esperit plurinacional-federalista que prometia la Constitució, i la integració europea va crear un gran mercat únic que va reduir la rellevància del mercat interior espanyol: "Són dos fenòmens de direcció oposada, un de centrípet i l'altre centrífug".

En aquest sentit, ha dit que la resposta a aquests fenòmens ha estat convertir Madrid en seu de l'Estat i "decidir buidar la perifèria per convertir-se en una gran metròpoli" que concentra el poder polític i econòmic, tot i que creu que Catalunya ha resistit l'embat i ha aconseguit mantenir el seu pes econòmic