Publicat 2/9/2019 12:32:38 +02:00CET

Maragall assegura que les polítiques de seguretat serveixen de poca cosa sense polítiques de ciutat

Ernest Maragall, ERC
EUROPA PRESS

BARCELONA, 2 set. (EUROPA PRESS) -

El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha assegurat que les polítiques de seguretat serveixen de poca cosa sense polítiques de ciutat --segons ell, polítiques socials, educatives i laborals--.

En un article publicat a l''Ara', recollit per Europa Press, Maragall ha afirmat que l'Ajuntament ha de prendre's qualsevol fet delictiu a la ciutat com un senyal d'alarma i ha defensat que "minimitzar la responsabilitat de l'administració és una imprudència, tan gran com reduir la solució a 'llei i ordre' i 'més mà dura' a l'estil de la dreta conservadora i autoritària".

Pel que fa a les causes de la situació actual a la capital catalana, ha declarat que la crisi econòmica mundial i la seva gestió des de la Unió Europea van generar "una brutal devaluació dels sous, una cronificació de la desigualtat i una retallada brutal dels serveis públics".

El líder republicà a Barcelona ha assegurat que el creixement econòmic actual ha augmentat les desigualtats i ha advocat per un canvi del model de seguretat i del sistema judicial, que "no s'ha adaptat a la nova realitat, amb la impunitat estructural com a resultat inevitable".

Ha afirmat que Barcelona viu les conseqüències de "la suma perversa de marginació social, desigualtat econòmica i massificació turística", i ha manifestat que la ciutat s'ha convertit en un mercat per a les delinqüències.

POLÍTIQUES ADREÇADES A "LES CAUSES DE FONS"

Maragall ha declarat que continua sense tenir "cap notícia de noves polítiques adreçades a les causes de fons" i ha assegurat que, quan les polítiques de seguretat substitueixen les polítiques socials, educatives i laborals, tot es redueix a un espectacle públic.

Ha apostat per posar al dia el model de seguretat i reforçar la Guàrdia Urbana, "i fomentar així l'especialització dels agents i millorar la coordinació amb altres cossos policials".

Ha afirmat que cal establir "una governació clara de l'espai públic" --renovant les ordenances municipals i multiplicant les tasques dels agents cívics i mediadors, segons ell-- i ha instat a una renovació de la justícia de proximitat real, i apostar per nous criteris de definició i de compliment de penes.

L'edil ha afegit que cal un lideratge institucional --ha assegurat que ha de comptar amb la complicitat ciutadana--, perquè d'això depèn, segons Maragall, fer de Barcelona "la gran ciutat i capital amb veu pròpia que vol ser", o si prefereixen limitar-la a una funció de gestió delegada per mantenir nivells 'acceptables' d'inseguretat i desigualtat.