Actualitzat 19/04/2018 16:42

Manuel Valls diu que l'única solució que té Alemanya és lliurar Puigdemont i respectar la justícia espanyola

Manuel Valls en declaracions abans de la manifestació de SCC
EUROPA PRESS - Archivo

Santamaría subratlla que la democràcia neix del respecte a la llei i alerta contra "la força desintegradora del nacionalisme"

MADRID, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

L'exprimer ministre francès Manuel Valls ha assegurat aquest dijous que la justícia alemanya no té una altra "solució" que lliurar a Espanya l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont perquè sigui jutjat pels tribunals espanyols.

Encara que ha dit que no s'anava a "posar en el tema de la rebel·lió", ha indicat que s'ha de tractar aquest "problema de Puigdemont" des del "respecte a l'Estat de Dret espanyol i al que actualment demana la justícia espanyola".

"El projecte independentista és un carreró sense sortida. No hi ha la possibilitat de trencar la unitat d'Espanya. I Europa ha de respectar Espanya", ha declarat Valls durant una conferència-col·loqui, un acte que ha presentat la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, i al qual ha assistit també el president de Cs, Albert Rivera.

Valls ha admès que el "desafiament" a Catalunya no és només un "desafiament" per a Espanya sinó també per a Europa.

"Espanya sense Catalunya i Catalunya sense Espanya, això no té sentit", ha manifestat, per afegir que "avui els dirigents separatistes s'han tornat antieuropeus".

Segons el seu parer, "no es pot ser nacionalista i estimar Europa".

ESPANYA, "UNA GRAN DEMOCRÀCIA"

Ha qualificat Espanya d'"una gran democràcia" que té, a més, una Constitució de les "més avançades" del món i una justícia "independent".

"De democràcia de segona, gens. I tots els dirigents europeus hem de recordar que Espanya és una gran democràcia", ha ressaltat.

A més, ha assenyalat que si a Europa hi ha euroordre és "precisament per respondre situacions" com la que acaben de viure amb Puigdemont i ha afegit que això els jutges "ho han d'entendre".

"A veure com acaben les coses. Soc optimista", ha afirmat, per afegir que els dirigents polítics han de ser conscients que no hi ha decisions "sense conseqüències" polítiques i judicials.

Per això, ha assegurat que "avui la justícia alemanya no tindrà una altra solució que lliurar a Puigdemont a Espanya perquè aquesta persona sigui jutjada pels tribunals".

Encara que ha dit que no entraria en si hi ha hagut o no delicte de rebel·lió en el cas de Puigdemont i altres càrrecs processats, ha ressaltat que la propaganda, l'intent de trencar la unitat del país i organitzar aquest procés amb els diners dels ciutadans, "això és secessió".

ESPERA UNA "SOLUCIÓ POLÍTICA"

Després d'assenyalar que si es comença a trencar Espanya es "trencarà" també Europa i tornarem a la situació anterior de les guerres mundials, ha indicat que els "jutges alemanys han de recordar també el que va ser Europa".

"I no es juga amb això", ha advertit.

Durant la seva intervenció, l'exprimer ministre francès ha manifestat que espera que hi hagi una "solució política" per la situació de Catalunya perquè "no hi ha solució separatista possible".

Segons ha dit, encara que de moment no hi ha una "clau política", haurà d'haver-hi aquesta clau i no passarà pel "separatisme o l'independentisme".

"Hi ha molta gent per construir la solució política", ha afirmat Manuel Valls, que creu que els partits hauran de buscar una "solució".

Això sí, ha destacat que "el més positiu d'aquests últims mesos a Catalunya és el fracàs del projecte separatista", al mateix temps que ha rebutjat que en una democràcia hi hagi presos polítics.

I sobre el futur d'Europa, Valls ha declarat que Europa ha "perdut el sentit" del seu projecte polític i econòmic, després d'"errors terribles" com el Brexit.

"Sóc optimista i hem d'avançar a Europa. Europa ha de fer política una altra vegada", ha defensat, per alertar davant el populisme que creix a Europa.

SANTAMARÍA ALERTA DEL POPULISME

Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern central --que ha presentat la conferència de Valls-- ha assenyalat que avui les democràcies europees tenen grans reptes i enfronten "grans dilemes" com la lluita entre "la raó" i el "sentiment".

En aquest sentit, ha dit que en l'actualitat transiten per un camí d'"emocions exacerbades" en els quals els dictats de la raó semblen "arguments de segona fila".

Com a segon dilema ha citat la globalitat davant de l'aïllament i el proteccionisme.

Segons ha dit, mentre el món continua "imparable" amb el procés de globalització, a molts estats de la Unió "no falta qui pretén imposar moviments antics, tancats i excloents, incapaços de fer front als desafiaments del segle XXI".

Com a tercer dilema ha explicat el debat entre les democràcies i el populisme i la desinformació, als "brots dels quals no són aliens cap Estat avançat".

Això sí, ha dit que a això s'hi suma, per exemple a Espanya, la "força desintegradora del nacionalisme" que juntament amb els moviments euroescèptics i eurofòbics poden ser "profundament desestabilitzadors".

En aquest escenari, ha prosseguit, a Europa tenen davant seu el "difícil" repte d'afrontar la governabilitat i en "ocasions la ingovernabilitat".

No obstant això, ha subratllat que la "veritable democràcia" és la que "neix del respecte a la llei" que és "no és ni més ni menys que el respecte a tots els altres".

Per això, ha agraït a Valls la seva energia al servei de la llibertat i la convivència harmònica de tots els catalans i la fraternitat dels espanyols i europeus.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés