Actualitzat 19/09/2018 21:41

Manuel Valls demana respectar l'actuació de la justícia i la separació de poders en el cas dels presos sobiranistes

Roda de premsa per presentar el llibre 'Anatomia del procés'
EUROPA PRESS

   Reconeix que estudia encapçalar una candidatura a les municipals: "Barcelona pot ser part de la solució" davant del sobiranisme

   SARAGOSSA, 19 set. (EUROPA PRESS) -

L'exprimer ministre de França Manuel Valls ha manifestat que "un home d'Estat", amb una responsabilitat política com la que ell va exercir al seu país o com la del president d'Espanya, Pedro Sánchez, ha de "respectar" la separació de poders i l'actuació de la justícia.

   Així ho ha assenyalat en roda de premsa, després de ser preguntat per l'opinió del ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, sobre l'excarceració dels polítics independentistes catalans que es troben en presó provisional per presumptes delictes de rebel·lió, desobediència i malversació de fons.

   Valls ha comparegut davant dels mitjans de comunicació a l'Ibercaja Patio de la Infanta, a Saragossa, abans de participar en la presentació del llibre 'Anatomía del procés. Claves de la mayor crisis de la democracia española', que ell mateix prologa.

   El polític gal ha considerat que "l'actuació de la justícia, sobretot en aquest país, ha de ser molt respectada" i ha advertit que "el populisme, en nom del poble i d'una actuació directa del poble, ataca les institucions de l'Estat de Dret".

   Ha afegit que ara pot veure's com, "en tants països, hi ha nacionalismes i populismes, de l'extrema dreta o esquerra, que tracten de trencar la democràcia liberal, l'Estat de Dret i la separació de poders".

   Valls ha comentat que a Catalunya "les solucions seran polítiques", però també cal "respectar la feina de la justícia i ajudar perquè es respecti la seva independència".

CANDIDATURA A BARCELONA

   La mateixa línia, ha reconegut que està pensant la possibilitat d'encapçalar una candidatura a les eleccions municipals de 2019 a Barcelona, una ciutat de la qual ha dit que és "una marca internacional increïble, ciutat oberta, cosmopolita, que pot ser part de la solució" davant del problema del sobiranisme català.

   Segons ha esgrimit, "Barcelona mereix ser una de les grans capitals d'Espanya, la capital del sud d'Europa, una gran ciutat mediterrània, que ho és, una marca global, més que la capital de la hipotètica república catalana, encara que pel seu lloc és la capital de Catalunya".

   En aquest sentit, ha considerat que parteix de la solució al problema de l'independentisme es podria articular unint als barcelonins "amb un projecte que doni il·lusió i que proposa bona gestió".

PUNT D'INFLEXIÓ

   L'acte ha comptat també amb la presència de diversos coautors de llibre 'Anatomía del procés'. Un d'ells, l'historiador, Joaquim Coll, ha sostingut que a Catalunya "el punt d'inflexió es produirà quan l'independentisme reconegui que el problema és a Catalunya i entre catalans; el dia que ocorri això tot la resta caurà per afegiment".

   Segons ha dit, "els contraris reconeixem que hi ha una part substancial de la societat catalana que està en una altra cosa", però "el problema és que ells no reconeixen a l'altra part i no li donen el mateix tracte".

   Coll ha considerat que el Govern espanyol "fa bé a exigir que hi hagi diàleg a Catalunya, cosa que també diuen el PP i Cs", com a primera força de l'oposició en aquesta autonomia, i això hauria d'"unir com a missatge de primera línia a totes les forces i el dia que això ocorri, anirem pel bon camí".

   Igualment, ha estimat que l'independentisme ha de reconèixer que "la unilateralitat no condueix a cap part" i si bé "avui no opera, segueixen sense renunciar-hi, juguen amb ella".

   Coll ha esgrimit que "la democràcia constitucional ha de ser respectada" i cal partir de "grans consensos" per actuar, de manera que "de Catalunya pot partir qualsevol cosa, però sempre que tingui dos terços del parlament català".

   Respecte als presos sobiranistes, ha apuntat que si no estiguessin a la presó, "les coses no serien molt diferents perquè hi hauria igualment un judici", que els independentistes considerarien que "no havia de celebrar-se perquè segueixen sense reconeix que van fer les coses malament" l'1 d'octubre.

   A més, ha sostingut que si són a la presó "és perquè hi ha un risc de fuga, no és una decisió arbitrària o capritxosa".

CURT I LLARG TERMINI

   Per la seva banda, un altre dels coautors, el sociòleg Pau Mari-Klose, ha explicat que "la solució a curt termini no existirà" perquè la situació "està inflamada" i ara es tracta de "fer el màxim que es pugui para desinflamarla".

   Ha afegit que des del Govern central "aquesta és l'estratègia que s'està seguint, s'està oferint diàleg, estenent ponts que persegueixen obrir canals de generin confiança; és el primer pas".

   En concret, ha precisat que el Govern de Pedro Sánchez ha proposat reforçar l'autogovern a través d'un nou Estatut i "hi ha un debat plantejat de reforma constitucional al Congrés; són vies que persegueixen estendre ponts".

   No obstant això, ha precisat que "perquè aquests ponts cristal·litzin en una solució va a haver de passar temps i van a haver de restituir-se molts vincles" i recuperar la confiança "que ha estat trencada durant massa temps".

   Ha afegit que l'Executiu central fa una proposta "que va en el sentit fonamentalment federal" i al seu entendre aquest és el camí pel qual ha d'anar la solució "a llarg termini, el federalisme".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés