Publicat 14/12/2019 13:09:11 +01:00CET

Manuel Cruz (PSC) defensa la Constitució "davant dels qui s'han atrevit a qualificar-la de 'règim del 78'"

El senador i expresident de la cambra alta Manuel Cruz
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BARCELONA, 14 des. (EUROPA PRESS) -

El senador i expresident de la cambra alta Manuel Cruz ha defensat aquest dissabte la Constitució "davant dels qui desdenyosament s'han atrevit a qualificar-la de 'règim del 78'", i ha elogiat l'unitat que van mantenir les esquerres durant la Transició en les qüestions fonamentals, que en la seva opinió va ser decisiva per arribar a la democràcia.

Ho ha dit al debat 'El futur del socialisme', que s'ha celebrat aquest dissabte durant les segona jornada del 14è Congrés del PSC, en paral·lel a les comissions en les quals els 1.069 delegats del partit decideixen l'estratègia de la formació per als propers tres anys.

Així i tot, Cruz ha afirmat que les coincidències polítiques entre les forces progressistes no van ser suficients per cristal·litzar en una 'casa comuna' de l'esquerra, i ha afegit: "Si no hi ha una casa comuna, està bé un govern de coalició".

Ha convidat a reflexionar sobre el futur del socialisme, "donant per descomptat que socialisme no pot ser el que fan els socialistes", des d'una perspectiva que inclogui les reivindicacions sobre la igualtat de gènere, l'ecologisme i la justícia social.

En concret, ha afirmat que en aquesta reflexió ha de plantejar-se si és suficient "la mera juxtaposició dels tres plànols" --que ja va definir el filòsof marxista Manuel Sacristán, ha dit-- o si, en cas contrari, s'han d'establit prioritats en funció de les urgències.

Si bé considera que existeix un consens entre les forces d'esquerra en igualtat i sostenibilitat, Cruz ha sostingut que, als debats sobre justícia social, sovint s'obliden qüestions com el treball, propietat i Estat "en benefici d'altres, sobretot les identitàries".

Cruz ha intervingut en condició de moderador del debat, en el qual també han intervingut el catedràtic de Ciència Política Fernando Vallespín; el professor de Ciència Política Joan Rodríguez Teruel, i la politòloga i investigadora Sandra León.