Manuel Cruz defensa reformar el Senat perquè sigui "una autèntica cambra de representació territorial"

Publicat 16/11/2019 16:26:00CET
El president del Senat, Manuel Cruz (PSC), en la IV Convenció Federalista de la Fundació Rafael Campalans a Barcelona el 16 de novembre del 2019.
@FCAMPALANS

Demana reconèixer nítidament la diversitat d'identitats i aclarir el finançament autonòmic

BARCELONA, 16 nov. (EUROPA PRESS) -

El president del Senat, Manuel Cruz, ha defensat aquest dissabte reformar la cambra alta perquè sigui "una autèntica cambra de representació territorial", i una clarificació competencial entre l'Estat i les comunitats per aclarir qui gestiona cadascuna de les competències.

Ho ha dit en la IV Convenció Federalista de la Fundació Rafael Campalans a Barcelona, que també ha celebrat un debat amb l'exministre José Manuel García-Margallo (PP); el diputat del PSC al Parlament, Ferran Pedret; la líder d'ECP al Parlament, Jéssica Albiach; l'exdiputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà; el diputat de Cs al Parlament, Nacho Martín Blanco; la presidenta de Lliga Democràtica, Astrid Barrio; la directora de la fundació, Esther Niubó, i el líder del PSC, Miquel Iceta.

Cruz ha advocat a més per un "reconeixement nítid de la diversitat de les identitats que integren la realitat d'Espanya", i per aclarir el finançament de les comunitats autònomes, cosa que, al seu parer, ha depès en excés de la discrecionalitat política dels governs centrals.

FEDERALISME

Ha qualificat el federalisme d'autogovern i cooperació, i d'un govern compartit, i ha assegurat que Espanya té una tradició federal en els períodes de llibertat política.

Igual que en el discurs anterior del líder del PSC, Miquel Iceta, Cruz ha cridat a crear una cultura federal, i ha afegit que el federalisme ha d'estar "en permanent reivindicació de si mateix", i l'ha contraposat al centralisme i també a l'independentisme.

Cruz ha assegurat que el federalisme implica "una unió que es basi en la voluntat de viure junts", i ha reclamat un nou consens davant dels extrems, i completar el disseny que va quedar inacabat en la transició, en les seves paraules.

"Ens toca consolidar-la i millorar-la", ha assegurat Cruz, qui ha opinat que el federalisme és l'opció que més ciutadans és capaç d'aglutinar i que neix per a la unió, i ha afegit que es basa en el principi d'igualtat, que no vol dir simetria, ha matisat.

Contador