Publicat 30/10/2019 16:42:59 +01:00CET

Mandala de l'abundància, l'última estafa piramidal que afecta WhatsApp

Una vulnerabilitat a WhatsApp i Telegram exposa els arxius multimèdia a la manipulació d'actors maliciosos.
PIXABAY/CC/LOBOSTUDIOHAMBURG - Archivo

MADRID, 30 oct. (Portaltic/EP) -

El mandala de l'abundància és una estafa piramidal que es mou per WhatsApp; consisteix en un missatge que arriba d'un dels teus contactes de confiança com si fos un joc, en el qual s'assegura que si es comparteixen 33 euros amb algú, una setmana després s'obtindrà una quantitat de 1.848 euros a canvi.

Aquesta estafa piramidal va aparèixer el 2015 i va afectar diverses xarxes socials, com ara Facebook, i durant les darreres setmanes sembla que hagi tornat a sorgir, però aquesta vegada afecta la plataforma de WhatsApp. L'èxit d'aquesta estafa és que en molts dels casos, les persones que t'ho envien són persones de confiança que no tenen intenció d'estafar els seus contactes.

El missatge redirigeix l'usuari a un vídeo en el qual apareix una noia que explica que es tracta d'un sistema solidari, i que en fer un regal a una persona, el receptor ha de repetir l'operació i renviar a dos contactes més el missatge per retroalimentar el cercle. Així, poc a poc aconsegueix que es vagin multiplicant els diners, però es tracta d'un engany, perquè per tal que guanyi una persona n'han de perdre set i quedar a l'espera de trobar nous jugadors.

Tot i que en la majoria dels casos les persones que envien el mandala no volen estafar els seus coneguts, també es pot donar el cas que una persona provi d'aconseguir més jugadors quan se n'adona que no és capaç de recuperar la seva inversió inicial, segons informa Panda Security.

El Global Consumer Operations Manager de Panda Security, Hervé Lambert, assenyala que "el més sorprenent de tot és que aquesta estafa no està organitzada per cap grup de 'hackers', sinó per individus autònoms que decideixen enganyar els seus contactes de manera premeditada".