Publicat 07/02/2020 22:20

La majoria de CCAA insisteixen a cobrar l'IVA de 2017 i ho deslliguen del dficit del 0,2 que ofereix Hisenda

Catalunya es suma a la reclamació de l'IVA i valora el nou marge de dficit, encara que creu que hauria de ser major

MADRID, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

La majoria de comunitats autnomes que han assistit aquesta tarda al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) han insistit a reclamar l'IVA de 2017 pendent i a deslligar-ho al dficit del 0,2% del PIB que els va a oferir Hisenda per aquest any, perqu són conceptes diferents i no es poden compensar.

Així s'ha expressat per exemple la consellera socialista de les Illes Balears, Rosario Sánchez Grau, qui ha deixat clar que no es pot pretendre compensar a les autonomies permetent més dficit aquest any a canvi de no abonar els 2.500 milions de l'IVA del 2017 que en conjunt els deu Hisenda.

"El dficit no és compensació de la qüestió de l'IVA, que s'havia d'haver repercutit el 2019", ha dit la consellera. Aquest govern, com altres, no descarta la via judicial per reclamar el cobrament, per Sánchez Grau ha subratllat que encara no donen per tancada la via política.

En termes semblants s'han manifestat els 'populars' Javier Fernández-Lasquetty (Madrid) i Valeriano Martínez (Galícia). Aquest últim ha recalcat que dficit i IVA són "conceptes diferents"; entre altres coses, ha recalcat que permetre més dficit és permetre més deute, quan els fons de l'IVA eren recaptació.

"No fa falta saber molt d'economia. Se'ns est donant deute, per els recursos en origen no eren deute. Aix cal retornar-ho, retornar el que era nostre en origen, no és el mateix", ha criticat.

Pel que fa a el dficit, Lasquetty ha criticat també que en la reunió preparatria del CPFF celebrada aquest matí no s'hagi avanat aquesta flexibilització i s'hagi filtrat després als mitjans de comunicació --"sorprenent"--, i ha dit que el seu govern no vol poder endeutar-se més sinó cobrar els fons que li corresponen.

LASQUETTY CENSURA LA NEGOCIACIÓ BILATERAL AMB CATALUNYA

El conseller madrileny ha aprofitat a més per censurar la negociació del Govern amb Catalunya, "una negociació bilateral amb els independentistes catalans per donar-los diners quan el que volen és la independncia".

El conseller d'Hisenda d'Andalusia, el 'popular' Juan Bravo, s'ha presentat en aquest Consell reclamant una solució per a l'IVA de 2017 i ha insistit en la idea de deslligar-ho del dficit. Ha criticat que es permeti endeutar-se a les comunitats autnomes que "hauran de pagar les futures generacions".

"Volem que ens paguin el que ens deuen, no volem que ens facin generar més deute, volem que ens financin com correspon", ha subratllat el conseller andalús, que ha assegurat que s'ha assabentat d'aquesta ampliació del dficit per la premsa.

MÚRCIA VEU UN "PALLIATIU" DAVANT LA QUEIXA SOCIALISTA

En aquesta mateixa línia s'ha referit el també 'popular' Javier Celdrán Lorente (Múrcia) qui considera que aquesta mesura "palliativa" correspon a una maniobra de l'Executiu per "acontentar" a les comunitats autnomes governades pel PSOE que s'han declarat en rebellia per l'IVA.

Per aix, s'ha mostrat en línia amb la resta de dirigents 'populars' que han acudit a aquest Consell de Política Fiscal i Financera i ha censurat aquesta mesura anunciada pel ministeri d'Hisenda, que sota el seu criteri és "insuficient" tenint en compte que el problema és el de la falta de finanament.

LES CCAA DEL PSOE CONFIEN A NEGOCIAR

També les comunitats del PSOE han arribat disposades a reclamar l'IVA per s'han mostrat més confiades que la política solucioni el debat. L'asturiana Ana Cárcaba ha dit que espera escoltar la ministra abans d'opinar sobre el 0,2 de dficit o l'IVA, encara que ha apuntat que "qualsevol mesura que sigui capa de compensar ser benvinguda".

El també socialista Vicent Soler (Comunitat Valenciana) ha titllat de "canvi substancial" que es permeti a les comunitats endeutar-se un 0,2 per cent enfront de la "política austericida" de l'anterior ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. "Si es confirma aquesta xifra, és un pas endavant", ha assenyalat.

Soler també ha separat el cobrament de l'IVA de 2017 d'aquesta proposta de dficit per part del Ministeri d'Hisenda, per s'ha mostrat menys belligerant que altres consellers; en la seva opinió, en el cas que es puguin sumar tots dos assumptes, "seria estupend".

Des de Castella-la Manxa, el conseller Juan Alfonso Ruiz Molina, ha desvinculat també ambdues coses, i ha insistit a exigir al Ministeri d'Hisenda "el deute" que manté amb la comunitat castellanomanchega respecte a l'IVA de 2017. El seu govern ha decidit portar l'assumpte als tribunals.

No obstant aix, ha aplaudit la proposta del Ministeri d'Hisenda d'augmentar el dficit el 0,2 per cent perqu considera que es permet a les comunitats a arribar a un "equilibri pressupostari".

CATALUNYA, DISPOSADA A ESCOLTAR

La directora d'Economia de la Generalitat de Catalunya, Natlia Mas, representa avui al seu govern en el CPFF per sense veu ni vot al no ser consellera. Pel que fa a l'IVA, ha dit que espera escoltar qu explica la ministra d'Hisenda perqu les comunitats volen rebre "recursos que els corresponen i que es retenen de forma irregular".

Mas ha criticat la convocatria del Consell amb dos dies d'antelació i sense compartir prviament informació. Ha dit que qualsevol ampliació del marge de dficit "seria una millora" per a les comunitats, per el problema, segons ella, segueix sent la distribució entre administracions de l'objectiu total del país, que obliga les CCAA a més restriccions.

La directora d'Economia ha dit també que Catalunya reclama altres qüestions més enll del dficit i que són ingressos que el Govern hauria d'abonar a la seva comunitat, per pagar els Mossos, la dependncia o les inversions previstes a l'Estatut. "Exigim que acabin aquests incompliments", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés