La majoria de CCAA insisteixen a cobrar l'IVA de 2017 i ho deslliguen del dèficit del 0,2 que ofereix Hisenda

Publicat 7/2/2020 22:20:51CET

Catalunya es suma a la reclamació de l'IVA i valora el nou marge de dèficit, encara que creu que hauria de ser major

MADRID, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

La majoria de comunitats autònomes que han assistit aquesta tarda al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) han insistit a reclamar l'IVA de 2017 pendent i a deslligar-ho al dèficit del 0,2% del PIB que els va a oferir Hisenda per aquest any, perquè són conceptes diferents i no es poden compensar.

Així s'ha expressat per exemple la consellera socialista de les Illes Balears, Rosario Sánchez Grau, qui ha deixat clar que no es pot pretendre compensar a les autonomies permetent més dèficit aquest any a canvi de no abonar els 2.500 milions de l'IVA del 2017 que en conjunt els deu Hisenda.

"El dèficit no és compensació de la qüestió de l'IVA, que s'havia d'haver repercutit el 2019", ha dit la consellera. Aquest govern, com altres, no descarta la via judicial per reclamar el cobrament, però Sánchez Grau ha subratllat que encara no donen per tancada la via política.

En termes semblants s'han manifestat els 'populars' Javier Fernández-Lasquetty (Madrid) i Valeriano Martínez (Galícia). Aquest últim ha recalcat que dèficit i IVA són "conceptes diferents"; entre altres coses, ha recalcat que permetre més dèficit és permetre més deute, quan els fons de l'IVA eren recaptació.

"No fa falta saber molt d'economia. Se'ns està donant deute, però els recursos en origen no eren deute. Això cal retornar-ho, retornar el que era nostre en origen, no és el mateix", ha criticat.

Pel que fa a el dèficit, Lasquetty ha criticat també que en la reunió preparatòria del CPFF celebrada aquest matí no s'hagi avançat aquesta flexibilització i s'hagi filtrat després als mitjans de comunicació --"sorprenent"--, i ha dit que el seu govern no vol poder endeutar-se més sinó cobrar els fons que li corresponen.

LASQUETTY CENSURA LA NEGOCIACIÓ BILATERAL AMB CATALUNYA

El conseller madrileny ha aprofitat a més per censurar la negociació del Govern amb Catalunya, "una negociació bilateral amb els independentistes catalans per donar-los diners quan el que volen és la independència".

El conseller d'Hisenda d'Andalusia, el 'popular' Juan Bravo, s'ha presentat en aquest Consell reclamant una solució per a l'IVA de 2017 i ha insistit en la idea de deslligar-ho del dèficit. Ha criticat que es permeti endeutar-se a les comunitats autònomes que "hauran de pagar les futures generacions".

"Volem que ens paguin el que ens deuen, no volem que ens facin generar més deute, volem que ens financin com correspon", ha subratllat el conseller andalús, que ha assegurat que s'ha assabentat d'aquesta ampliació del dèficit per la premsa.

MÚRCIA VEU UN "PAL·LIATIU" DAVANT LA QUEIXA SOCIALISTA

En aquesta mateixa línia s'ha referit el també 'popular' Javier Celdrán Lorente (Múrcia) qui considera que aquesta mesura "pal·liativa" correspon a una maniobra de l'Executiu per "acontentar" a les comunitats autònomes governades pel PSOE que s'han declarat en rebel·lia per l'IVA.

Per això, s'ha mostrat en línia amb la resta de dirigents 'populars' que han acudit a aquest Consell de Política Fiscal i Financera i ha censurat aquesta mesura anunciada pel ministeri d'Hisenda, que sota el seu criteri és "insuficient" tenint en compte que el problema és el de la falta de finançament.

LES CCAA DEL PSOE CONFIEN A NEGOCIAR

També les comunitats del PSOE han arribat disposades a reclamar l'IVA però s'han mostrat més confiades que la política solucioni el debat. L'asturiana Ana Cárcaba ha dit que espera escoltar la ministra abans d'opinar sobre el 0,2 de dèficit o l'IVA, encara que ha apuntat que "qualsevol mesura que sigui capaç de compensar serà benvinguda".

El també socialista Vicent Soler (Comunitat Valenciana) ha titllat de "canvi substancial" que es permeti a les comunitats endeutar-se un 0,2 per cent enfront de la "política austericida" de l'anterior ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. "Si es confirma aquesta xifra, és un pas endavant", ha assenyalat.

Soler també ha separat el cobrament de l'IVA de 2017 d'aquesta proposta de dèficit per part del Ministeri d'Hisenda, però s'ha mostrat menys bel·ligerant que altres consellers; en la seva opinió, en el cas que es puguin sumar tots dos assumptes, "seria estupend".

Des de Castella-la Manxa, el conseller Juan Alfonso Ruiz Molina, ha desvinculat també ambdues coses, i ha insistit a exigir al Ministeri d'Hisenda "el deute" que manté amb la comunitat castellanomanchega respecte a l'IVA de 2017. El seu govern ha decidit portar l'assumpte als tribunals.

No obstant això, ha aplaudit la proposta del Ministeri d'Hisenda d'augmentar el dèficit el 0,2 per cent perquè considera que es permet a les comunitats a arribar a un "equilibri pressupostari".

CATALUNYA, DISPOSADA A ESCOLTAR

La directora d'Economia de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas, representa avui al seu govern en el CPFF però sense veu ni vot al no ser consellera. Pel que fa a l'IVA, ha dit que espera escoltar què explica la ministra d'Hisenda perquè les comunitats volen rebre "recursos que els corresponen i que es retenen de forma irregular".

Mas ha criticat la convocatòria del Consell amb dos dies d'antelació i sense compartir prèviament informació. Ha dit que qualsevol ampliació del marge de dèficit "seria una millora" per a les comunitats, però el problema, segons ella, segueix sent la distribució entre administracions de l'objectiu total del país, que obliga les CCAA a més restriccions.

La directora d'Economia ha dit també que Catalunya reclama altres qüestions més enllà del dèficit i que són ingressos que el Govern hauria d'abonar a la seva comunitat, per pagar els Mossos, la dependència o les inversions previstes a l'Estatut. "Exigim que acabin aquests incompliments", ha dit.

Contador