Publicat 01/05/2014 14:06

Milers de persones surten al carrer a Barcelona "contra la pobresa laboral i social"

Manifestación del Primero de Mayo en Barcelona
EUROPA PRESS

Els sindicats, "plenament compromesos" amb el 'dret a decidir'

BARCELONA, 1 maig (EUROPA PRESS) -

Unes 75.000 persones, segons els sindicats, i 10.000, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest dijous pel centre de Barcelona per reivindicar els drets dels treballadors, convocats per CC.OO. i UGT sota el lema 'Contra la pobresa laboral i social: Més ocupació, més convenis i més salaris!".

La tradicional marxa del Primer de Maig ha arrencat a les 11.30 hores a la ronda Sant Pere i a ella s'han sumat representants d'ERC, PSC i ICV, a més d'entitats com l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i les marees en defensa de la Sanitat i l'Educació.

La marxa també ha reunit a treballadors afectats per expedients de regulació de feina (ERO) i ajustos salarials, com treballadors de Panrico, Coca-Cola, Cortefiel, Alstom, TV3 i Bombers de Barcelona.

Al llarg del recorregut, els manifestants han corejat lemes contra la reforma laboral, la corrupció i les retallades, i han abundat les 'senyeras', 'estelades' i banderes republicanes.

Amb un caràcter festiu, la protesta ha recorregut sense incidents la Via Laietana, i ha finalitzat a la plaça de la Catedral, on els secretaris generals de CC.OO. i UGT de Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez, han criticat el desequilibri en la distribució de la riquesa, que han atribuït a "unes polítiques que serveixen als interessos del poder econòmic i financer, i no de les persones".

Han criticat les retallades socials i la reforma laboral, i han assegurat que les seves conseqüències han estat nefastes per als treballadors, amb un augment de la precarietat i els contractes temporals i parcials, i han indicat que les últimes dades de la desocupació demostren que no hi ha millores.

Álvarez ha fet al·lusió a la presidenta del Cercle d'Empresaris, Mónica Oriol, com "néta de franquistes", a qui ha considerat un paràsit per la seva proposta de rebaixar el salari mínim interprofessional, i ha demanat que no es qualifiqui de brots verds la creació d'ocupacions amb salaris que no són suficients per mantenir una vida digna.

A més, tots dos han reclamat una reforma fiscal profunda que faci florir els impostos i acabi amb la corrupció, per usar tots els recursos de l'Estat en la reactivació de l'economia; a més d'un impuls a la negociació col·lectiva que acabi amb les baixades salarials com motor de la demanda interna i impulsi la lluita sindical.

Els sindicats han afirmat que el Parlament té una oportunitat d'or per posicionar-se a favor dels ciutadans si dóna suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de la Renda Garantida de Ciutadania perquè els que menys tenen caiguin en una exclusió sense tornada.

'DRET A DECIDIR'

Tots dos s'han referit al procés sobiranista català, que els sindicats han atribuït en un manifest unitari repartit entre els assistents a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut, les polítiques recentralitzadores del PP i els atacs a la llengua, la cultura i el model educatiu català.

CC.OO. i UGT s'han mostrat "plenament compromesos" amb el 'dret a decidir' de la mateixa manera que asseguren que ho estan la majoria de catalans, i han demanat als polítics que donin resposta al desig de la ciutadania de poder ser consultada sobre el seu futur, no només el polític.

En aquesta línia, Álvarez ha desitjat que el 'dret a decidir' s'estengui com una taca d'oli per tot l'Estat per aconseguir una democràcia més participativa i que els ciutadans puguin votar en tots els àmbits: "El 'dret a decidir' no és la independència, és el dret a decidir el futur i ha vingut per quedar-se".

IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA

El líder d'UGT ha sostingut que el Tribunal Constitucional (TC) "no és qui per decidir en quina llengua han d'estudiar" els alumnes de Catalunya, i ha criticat que s'imposi un 25% d'hores lectives en castellà a l'escola catalana.

Álvarez ha afirmat que la immersió lingüística és un dret conquistat pels treballadors perquè han sigut els partits d'esquerres els qui ho van aconseguir, i ha afegit que "la divisió en funció de la llengua va en contra dels treballadors" perquè crea desigualtats, pel que ha demanat secundar la manifestació convocada el 14 de juny per Som Escola.

ALTRES CAPITALS

La marxa reivindicativa ha tingut rèpliques a altres capitals catalanes, com a Tarragona, on un miler de persones s'ha concentrat pels drets laborals des de la Estàtua dels Despullats; a Girona, amb també un miler de manifestants que han sortit de la plaça de la Independència; i Lleida, on uns mil ciutadans han partit de la plaça del Treball.

A més, a Barcelona la CGT ha convocat una protesta alternativa a les 11.00 hores sota el lema 'Ja n'hi ha prou de corrupció. Ja n'hi ha prou de repressió', i que ha reivindicat la lluita dels treballadors "a les empreses i als carrers, davant d'un sindicalisme pactista i claudicant".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés