Publicat 05/06/2024 07:21

Madí defensa que el sobiranisme s'entengui i sondejar escenaris sobre el concert i reformes

L'empresari i exdirigent de Convergncia Democrtica de Catalunya (CDC), David Madí, en una entrevista amb Europa Press amb motiu de la publicació del seu llibre 'Merixer la victria' (Columna).
DAVID ZORRAKINO-EUROPA PRESS

Revela en un llibre que Junqueras va proposar a Mas anar en una llista conjunta al 2012

BARCELONA, 5 juny (EUROPA PRESS) -

L'empresari i exdirigent de Convergncia Democrtica de Catalunya (CDC), David Madí, ha defensat la necessitat que els partits sobiranistes s'entenguin, i que aquest procés ha de portar a sondejar nous escenaris sobre qüestions com el concert econmic i altres tipus de reformes.

"Per fer qualsevol cosa o estratgia, o es resol la divisió i el caos i el malestar dins del món catalanista, sobiranista o independentista, o no hi ha partit. Ara, amb els resultats que hi ha hagut, on per primera vegada des dels anys 80 el catalanisme no suma, o fem aquesta reflexió d'una punyetera vegada i la resolem, o que ningú es faci illusions de res", ha sostingut en una entrevista amb Europa Press amb motiu de la publicació del seu llibre 'Merixer la victria' (Columna).

En preguntar-li si aquesta idea ha de traduir-se en una llista conjunta independentista si hi ha repetició electoral, qui va ser m dreta de l'expresident Artur Mas a CDC ha assegurat que és de "pura lgica" plantejar-ho si es vol tenir alguna oportunitat, encara que afegeix que també podrien obrir-se altres escenaris.

El llibre detalla que, al 2012, va ser el president d'ERC, Oriol Junqueras, el que va traslladar a Mas la possibilitat de configurar una llista conjunta davant la voluntat de l'expresident catal de convocar eleccions anticipades després del previsible rebuig del llavors president del Govern central Mariano Rajoy a la seva demanda de pacte fiscal.

Madí, llavors, va comunicar a Mas que s'equivocava convocat eleccions anticipades per que, en cas de fer-ho, "la millor idea" era fer la llista conjunta amb els republicans, un fet que finalment no es va dur a terme i que va provocar que CDC perdés 12 escons i es quedés amb 50, mentre que ERC va pujar 10 i va passar a tenir-ne 20.

4 D'OCTUBRE

Posteriorment va ser possible 'Junts pel Sí' i la celebració de l'1-O al 2017, per la qüestió de la llista única va tornar a aparixer en les reunions posteriors que es van organitzar i, en concret, la que es va fer el 4 d'octubre al Palau de la Generalitat, en la qual Carles Puigdemont i Junqueras van repassar les diferents opcions que tenien.

Madí relata que, una vegada van descartar la possibilitat de declarar la independncia, la segona opció que van contemplar va ser la de convocar eleccions amb una llista única: Puigdemont hi va donar suport mentre que Junqueras ho va rebutjar "amb la clara afirmació que ERC no tornaria a acceptar mai més una llista conjunta".

Els dos sí van coincidir que era necessari obrir un procés de mediació que, segons Madí, "només va ser un miratge per guanyar temps, i es va demostrar que els dos líders patien la mateixa discapacitat política: no coneixien, a la prctica, la cultura política del Madrid DF".

CONCERT ECONMIC

Així, després del "quinquenni canita" del 2018-2023, apunta que el soberanisme pot aprofitar la reflexió que ha d'obrir-se després de les eleccions catalanes del 12 de maig per abordar quin ha de ser el camí pel qual volen continuar, i creu que un dels plantejaments que pot posar-se sobre la taula és el del concert econmic.

Després d'explicar que al 2010 el concert econmic aglutinava una gran part de la societat catalana, creu que centrar ara la batalla de la unitat en aquesta qüestió pot ser una opció a explorar, també la de celebrar un referndum sobre aix.

De fet, assegura que amb l'Estatut "en via morta", ja hagués plantejat construir un front unitari pel concert --imposts i agncia tributria-- per projectar un referndum sobre aquesta qüestió.

TRES ESCENARIS

Al llibre ha dibuixat els tres escenaris que, al seu judici, pot afrontar el soberanisme durant els prxims anys: seguir amb la dinmica actual; tornar-ho a fer sempre que sigui amb una unitat real, recuperant la illusió entre la societat catalana i amb disposició a defensar l'itinerari que s'engegui "amb una revolta", o fer-ho de forma diferent, la qual cosa assegura que també requereix traar una granítica unitat i aliances amb els bascos.

Malgrat admetre que la "necessitat" entre sobiranistes i el PSOE ha perms la investidura de Pedro Sánchez, augura que aquest nou escenari es perllongar o no en funció de la necessitat i la confiana muta, i per aix veu necessari impulsar cinc reformes a l'Estat, comenant pel concert econmic.

També reclama una llei de sectors estratgics amb capacitat reguladora sobre ports, aeroports, transport, banca i finances, energia, telecomunicacions, biotecnologia i cicle de l'aigua; una llei de replantejament territorial i institucional de Catalunya; una reforma del sistema judicial i policial, i una llei de reconeixement i protecció de la cultura catalana.

PUIGDEMONT I JUNQUERAS

Segons Madí, el factor hum, la química i la bona o mala entesa sempre té conseqüncies en política, i que aix es va traduir en una relació de "desconfiana" entre Puigdemont i Junqueras.

Al llibre recull que la flexibilitat no és una de les virtuts de Puigdemont mentre que de Junqueras destaca el seu hermetisme, i afegeix textualment que la mala relació que mantenien va repercutir directament en mbits crucials del Govern.

Sobre si és necessari un canvi de lideratges, ha evitat respondre-ho per ha llanat la següent pregunta: "La darrera dcada ha tingut aquests lideratges i han arribat on volien arribar. Són capaos de corregir el tret i fer-ho diferent, o persistiran a fer el mateix amb els mateixos resultats?".

En un capítol en el qual reivindica la figura de l'exsecretari general de CDC Oriol Pujol, també especifica que "caldr recuperar als millors combatents, encara que portin cicatrius".

ALIANA CATALANA

Davant de la irrupció d'Aliana Catalana al Parlament, Madí ha considerat "un error" fer cordons sanitaris perqu, en la seva opinió, en democrcia totes les opinions són legítimes i cal combatre-les amb arguments.

A més de destacar que és una formació que est posant sobre la taula el tema de la immigració, rebutja encaixar-ho en l'espectre d'un partit feixista: "No m'ho sembla. Si miro el seu programa, no m'ho sembla. Crec que s'ha d'incorporar al joc democrtic normal".