Publicat 13/9/2019 22:03:08 +02:00CET

Macron a Andorra: "Faré tot el que pugui" per l'acord d'associació amb la UE

El copríncipe episcopal d'Andorra, Joan Enric Vives, rep a Emmanuel Macron a les portes de Casa de la Vall del Principat.
SFG

Diu que despenalitzar l'avortament a Andorra depèn que els qui ho defensen guanyin eleccions

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 13 set. (EUROPA PRESS) -

El president de la República francesa i copríncep d'Andorra, Emmanuel Macron, ha promès que farà "tot el que pugui perquè pugui prosperar" l'acord d'associació del Principat amb la Unió Europea (UE), en un acte amb públic a la plaça del Poble d'Andorra la Vella.

Macron, de visita oficial al Principat, ha dit als andorrans que Europa no els privarà de la seva "identitat", ja que s'ha forjat de moltes cultures i nacions, i ha aconseguit trobar un equilibri.

El copríncep ha manifestat que la decisió d'entrar a la UE "és la bona", i ha argumentat que obre les portes a un mercat de més de 1.500 milions de persones.

Ha respost així la petició que ha fet el cap del Govern andorrà, Xavier Espot, en dir que espera que "el futur acord d'associació amb la Unió Europea aporti beneficis reals per al conjunt de la societat andorrana".

Espot ha afegit que "cal que Andorra trobi un encaix estable a Europa, però també cal que Europa sàpiga trobar un encaix per a Andorra, perquè el projecte europeu és més fort quan respecta i posa en valor la diversitat dels projectes nacionals que la integren".

AVORTAMENT

Durant els discursos de Macron i d'Espot, part del públic ha alçat mocadors demanant que es despenalitzi l'avortament, que a Andorra està prohibit i penalitzat.

Macron ha exposat que ell "sempre" ha defensat el dret de les dones a disposar del seu propi cos, però que no pot dir a Andorra què ha de fer.

En aquest sentit, ha afegit que per aconseguir la despenalització farà falta que els defensors de l'avortament obtinguin la majoria en les eleccions.

Ha acabat el seu discurs --en què ha arrencat diverses vegades els aplaudiments del públic-- dient als andorrans que no tinguin por del futur i que els correspon construir el futur d'Andorra: "Amb la protecció dels dos coprínceps, creieu-me, hi arribarem".

LA VISITA

Macron ha començat la visita al Principat al matí al Comú --ajuntament-- de Canillo, on l'ha rebut cònsol major --alcalde--, Josep Mandicó, i la resta de la corporació.

Després s'ha traslladat a Encamp i a Sant Julià de Lòria, on també ha estat rebut pels cònsols respectius: Jordi Torres i Josep Miquel Vila.

A migdia ha arribat a Casa de la Vall, l'antiga seu del Parlament i que actualment encara s'usa per a les sessions parlamentàries solemnes o tradicionals, lloc on s'ha reunit amb el copríncep episcopal, Joan Enric Vives.

Aquí s'ha fet la tradicional fotografia a les escales de Casa de la Vall amb tots els consellers generals --diputats-- i els membres del Govern andorrà, per després celebrar una sessió solemne on el copríncep s'ha dirigit els representants andorrans.

A la tarda, el copríncep francès ha visitat els comuns d'Ordino, La Massana, Escaldes-Engordany i la capital, Andorra la Vella, on els cònsols majors de cada parròquia l'han rebut acompanyats del ple de la corporació: Àngel Mortés, David Baró, Trini Marín i Conxita Marsol, respectivament.

En totes les visites pel territori, centenars de ciutadans s'han apropat les portes dels comuns per donar la benvinguda al copríncep, informa el Govern d'Andorra en un comunicat.

L'Executiu va decretar el tancament dels comerços, indústries, oficines i administracions públiques en els horaris de pas de Macron, per facilitar que els ciutadans s'apropessin a saludar-lo.

En tots els comuns, Macron ha tingut paraules d'agraïment, ha intercanviat regals amb les autoritats locals i ha signat en el llibre d'Or de cadascuna de les corporacions.

La delegació del copríncep ha estat encapçalada per Macron, acompanyat del representant personal del copríncep francès, Patrick Strzoda, i el director del gabinet de la representació del copríncep francès, Pascal Escande.