El Macba diu a Cs que una obra d'art es "planteja des de la incredulitat" que Colom fos català

Publicat 8/8/2019 12:23:55CET
Plaza del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (arxiu)
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 8 ago. (EUROPA PRESS) -

El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) ha respost a Cs, que ha demanat al Govern espanyol que es pronunciï sobre una exposició en què Cristòfor Colom es presenta com a català, que la menció de la teoria de Jordi Bilbeny en una de les obres d'art que componen la mostra "es planteja des de la incredulitat".

En un comunicat, el museu ha dit que l'exposició 'Territoris indefinits. Perspectives sobre el llegat colonial' "proporciona una mirada crítica al reconeixement de figures històriques implicades en el procés de colonialisme a l'espai públic", i la manera com aquests reconeixements perfilen la memòria col·lectiva.

El museu ha defensat que la menció que Daniela Ortiz i Xose Quiroga fan en l'obra sobre la reivindicació de Cristòfor Colom com a català per part de Jordi Bilbeny es planteja des de la incredulitat i que "de cap manera l'obra, ni el museu, dona suport a aquesta teoria".

"Afirmar el contrari és tergiversar el contingut d'una exposició complexa que proposa analitzar la realitat contemporània", ha dit l'equipament, que en la mostra aprofundeix sobre el rastre del llegat colonial, i mira d'analitzar la configuració de la contemporaneïtat a la llum de les teories del pensament postcolonial.

"El Macba convida els representants del grup parlamentari de Cs a visitar l'exposició perquè comprovin l'amplitud i abast de les reflexions que planteja", ha dit el museu, que reuneix en aquesta exposició l'obra de 16 artistes procedents d'Europa, Àfrica, Àsia i Amèrica per analitzar l'emprenta de la repressió colonial.