L'Unitat d'Intel·ligència Financera d'Andorra tramita a la Fiscalia un 46,5% més d'expedients

Publicat 2/8/2019 20:56:35CET
El màxim responsable de la Uifand, Carles Fiñana, presenta la memòria del 2018.
EUROPA PRESS

El responsable de l'entitat assegura que el país està més "conscienciat" en matèria de blanqueig de capitals

ANDORRA LA VELLA(ANDORRA), 2 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Unitat d'Intel·ligència Financera d'Andorra (Uifand) ha presentat aquest divendres la seva memòria d'activitat del 2018, en la qual destaca un augment del 46,43% del nombre d'expedients tramitats a la Fiscalia per sospites de possible blanqueig de capitals o finançament de terrorisme.

El màxim responsable de la Uifand, Carles Fiñana, ha manifestat en roda de premsa que es tracta d'un increment "important" encara que ha detallat que, del total de 82 expedients enviats a la justícia, hi ha 17 que corresponen a casos del 2017.

La majoria d'aquests processos judicials, concretament 78, van ser tramitats a la Uifand des de les entitats bancàries, el "subjecte obligat més important" de tots els responsables de controlar presumptes operacions de blanqueig o amb vincles amb el terrorisme.

El valor total dels expedients suma més de 124 milions d'euros, que és la xifra que pot acabar embargada per la Justícia, i en la memòria també destaquen les 124 Declaracions d'Operacions Sospitoses enviades a la Uifand --112 de bancs i la resta de notaris, proveïdors de serveis i asseguradores--, vuit més que l'any anterior.

Fiñana també ha ressaltat les 47 sol·licituds d'informació rebudes de 30 països diferents, per les 22 que la Uifand va enviar a les seves homòlogues de països com els Estats Units, Espanya o Barbados.

MÉS CONSCIENCIACIÓ CONTRA EL BLANQUEIG

El màxim representant de la Uifand ha explicat que pròximament elaboraran l'actualització de l'Estudi Nacional de Risc del 2016, i que estarà publicat a finals de 2020.

En l'estudi es veurà una evolució, que espera que sigui "positiva", en la lluita contra el blanqueig i finançament del terrorisme, ha augurat.

Fiñana considera que el sistema bancari i la resta dels subjectes obligats estan "molt consolidats i conscienciats" en la lluita i control per detectar possibles irregularitats.