Publicat 3/4/2019 15:59:05 +02:00CET

L'oposició intensifica la seva exigncia a Torra perqu convoqui eleccions per ell ho descarta

AMP.- Torra demana als diputats defensar la llibertat d'expressió després de la
David Zorrakino - Europa Press

El Parlament votar aquest dijous una moció del PSC que insta el president a convocar-les

BARCELONA, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

Tots els partits de l'oposició excepte la CUP han coincidit aquest dimecres a intensificar des del Parlament la seva exigncia al president de la Generalitat, Quim Torra, que convoqui eleccions anticipades i desisteixi de continuar governant.

Aquest debat ha estat present en tota la jornada matinal del ple de la Cambra: els comuns han estat els primers a treure-ho en la sessió de control al Govern, i el PSC, el PP i Cs han fet el mateix en el punt de l'ordre del dia següent, en el qual s'ha abordat l'última remodelació del Govern catal.

La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha considerat que el de Torra és "el pitjor govern de la histria", i ha advertit que el seu partit lluitar perqu hi hagi a Catalunya un Govern que garanteixi la convivncia, perqu creu que l'actual no ho fa.

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha considerat que la incapacitat de Torra per aprovar els Pressupostos de la Generalitat del 2019 deixa sense horitzó el Govern i ha demanat urnes perqu es doni la possibilitat que hi hagi un Executiu més fort: "Per favor, convoqui eleccions".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha constatat que el Govern "no disposa d'una majoria per governar ni té un horitzó clar de legislatura", per la qual cosa ha concls que la via més recomanable davant d'aquest escenari és l'avanament electoral.

El president del PP catal, Alejandro Fernández, ha defensat el final de l'actual legislatura perqu ha criticat que a Torra "li falta els més elementals coneixements de com es gestiona una administració pública moderna" i no té cap altra sortida que renunciar al crrec.

Torra ha replicat que no convocar eleccions perqu seria una "gravíssima irresponsabilitat" davant del context polític actual, i ha reptat l'oposició a consensuar un candidat alternatiu a la Presidncia de la Generalitat i presentar una moció de censura.

ARITMTICA INSUFICIENT

L'aritmtica parlamentria actual fa impossible que prosperi una moció de censura: el bloc independentista té 65 diputats i el no-independentista en té 65 més, per la qual cosa el segon no té marge per intentar un moviment així amb garanties d'xit.

Alhora, la mateixa aritmtica que impedeix que una moció de censura tingui xit també ho posa molt complicat al Govern perqu pugui tirar endavant lleis importants, la qual cosa s'ha visualitzat amb la impossibilitat que ha tingut per aprovar els comptes d'aquest any.

Així, el bloc no-independentista només podria desallotjar Torra si aquest convoqués una qüestió de confiana i tot el bloc juntament amb la CUP votessin contra el president, per una iniciativa així només la pot impulsar Torra i ja ha dit que no té intenció de fer-ho.

MOCIÓ DEL PSC

El debat sobre si Torra ha de provocar un avanament electoral es produeix just un dia abans que la Cambra voti una moció del PSC que vol que el Parlament insti el president a convocar eleccions o a sotmetre's a una qüestió de confiana.

El resultat de la votació és ara per ara una incgnita, perqu ni Cs ni la CUP han volgut revelar fins ara el sentit del seu vot: perqu prosperi seria necessari que els cupaires s'alineessin amb el bloc no-independentista.

No obstant aix, si s'aprovés la moció dels socialistes catalans, tampoc no garantiria un avan electoral ni una qüestió de confiana, perqu, segons marca la llei, la potestat per impulsar les dues accions és exclusiva del president de la Generalitat.