Actualitzat 23/10/2015 15:31

L'oposició demana a Mas renunciar a la reelecció i ell esgrimeix els seus 1,6 milions de vots

Comparecencia de Artur Mas en la Diputación Permanente del Parlament
Foto: PARLAMENT DE CATALUNYA

ERC, CDC i Unió no veuen impediment que segueixi com a president

   BARCELONA, 23 Oct. (EUROPA PRESS) -

   Els grups de l'oposició al Parlament han pressionat aquest divendres el president de la Generalitat, Artur Mas (CDC), perquè renunciï a la reelecció després de les detencions i escorcolls de l'operació Petrum d'aquesta setmana, però ell ho ha rebutjat al·legant els 1,6 milions de vots obtinguts el 27S.

   Durant la seva compareixença al Parlament per explicar-se sobre el cas Petrum, ha admès que l'oposició té dret a demanar que se'n vagi, però ha criticat que ho demanin després que els catalans hagin votat fa menys d'un mes donant-li "1,6 milions de vots" a la seva candidatura.

   Ha recordat que ja li van demanar marxar quan va comparèixer al Parlament el setembre per parlar del primer escorcoll policial, i ha qüestionat que ara l'oposició insisteixi en el mateix quan JxSí ha guanyat les eleccions catalanes.

   "És d'un gran sentit democràtic dir-me que me'n vagi després d'haver tingut aquest suport ampli a les urnes? Facin-se aquesta reflexió", ha demanat, i ha recalcat que el segon grup parlamentari de la pròxima legislatura, C's, ha obtingut 25 diputats, menys de la meitat que JxSí (62).

   Miquel Iceta (PSC) ha reiterat els seus dubtes sobre la credibilitat de Mas per seguir al capdavant del Govern, i li ha criticat que no hagi aprofundit en les acusacions de presumpta corrupció que envolten a CDC: "Sembla conèixer millor les donacions que reben altres partits que les del seu".

   El popular Santi Rodríguez ha reconegut que té motius polítics per demanar-li que no repeteixi com a president --"la divisió de la societat catalana"-- però ha subratllat que els motius que porten a exigir-ho aquest divendres són ètics.

   Per a Joan Herrera (ICV-EUiA), Mas ha intentat suggerir en la seva intervenció que les urnes l'avalen com a president malgrat els casos de presumpta corrupció: "Això ja ho he vaig sentir de Francisco Camps --expresident del PP de la Comunitat Valenciana-- i em fa mal que s'utilitzi aquesta excusa aquí".

   Inés Arrimadas (C's) ha dit que hi ha molts motius perquè Mas no sigui president i que ell ja els sabia abans de les eleccions, com al seu parer demostra que fos el quart de la llista de JxSí; ha lamentat que sigui el protagonista d'un episodi dolent de Catalunya, i ha demanat deixar pas a un "episodi bo" que creu que ell ja no pot encapçalar.

ARTUR MAS, CANDIDAT D'ERC I CDC

   Marta Rovira (ERC) no ha demanat aquest pas enrere --comparteix amb CDC la llista JxSí, i Mas és el seu candidat a la Presidència--, però sí ha defensat "prendre una decisió" sobre la comissionada de Transparència, Núria Bassols, el marit de la qual és un dels detinguts.

   Segons el convergent Jordi Turull, els fets dels últims dies "són una mostra més de la persecució mediàtica que pateix el partit, que té l'objectiu que el tema del 3% acabi calant tot i que sigui mentida", i ha tornat a defensar l'honorabilitat de tots els seus companys.

   També s'ha desmarcat de les crítiques a Mas el diputat d'Unió Roger Montañola, que ha lamentat que els diputats "parlin com si fossin jutges i fiscals", i ha demanat celeritat als tribunals per evitar l'extrema politització d'un tema judicial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés