Actualitzat 7/7/2020 21:07:55 +00:00 CET

L'oposició critica els "errors" de gestió durant la pandemia i demana revisar el model sanitari

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la seva intervenció en una sessió plenària en la qual es debat la gestió de les residències per a persones majors i per a persones amb discapacitat durant la pandèmia del COVID-19, a Barcelona, Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

   BARCELONA, 7 jul. (EUROPA PRESS) -

   Els grups de l'oposició en el Parlament han criticat els "errors" comesos pel Govern durant la gestió de la pandèmia del coronavirus i han demanat revisar el model sanitari i d'atenció social.

   Així ho han manifestat durant el ple monogràfic sobre la gestió de les residències, celebrat aquest dimarts al Parlament, en el qual han comparegut el president de la Generalitat, Quim Torra; la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller de Treball i Assumptes Socials, Chakir El Homrani.

   La líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, ha cridat Torra reflexionar sobre les decisions preses perquè es van cometre "errors que s'han pagat molt cars", i ha reclamat que, en cas que hi hagi un rebrot, no mirin d'on vénen les ajudes i es posin a treballar ja en l'elaboració dels Pressupostos de 2021.

   El diputat del PSC Raúl Moreno ha defensat que només amb la col·laboració entre institucions ha estat possible trobar solucions i que "la visió reduccionista porta a no tenir capacitat" per actuar, i ha qüestionat que el Govern pugui donar lliçons de dissonàncies en la gestió després de l'ocorregut en el Segrià (Lleida).

   Malgrat agrair la part d'autocrítica que s'ha fet des del Govern, la diputada de CatECP Marta Ribas ha conclòs que hi ha hagut "mala gestió", ha demanat extreure lliçons de tot això per no repetir errors, i ha urgit a revisar l'actual model.

   El diputat de la CUP Vidal Aragonès ha assegurat que el problema no està en què Torra faci política independentista o no, i sí en què no s'aportin solucions, i ha preguntat al Govern quin projecte tenen per les residències, si tot públic o no.

   La diputada del PP Esperanza García considera que en la gestió del Govern han quedat al descobert "deficiències i mancanques" de gestió, després d'assegurar que han caigut en l'autocomplaença, i per això els ha demanat generositat per abordar i proposar alternatives al model actual.

   JxCAT I ERC

   Des d'ERC, el president del grup, Sergi Sabrià, ha reivindicat la transparència i valentia que, al seu judici, ha demostrat la consellera de Salut, Alba Vergés, i el d'Assumptes Socials, Chakir El Homrani, i ha demanat als grups teixir consensos per construir un model que enforteixi el sector públic i garanteixi l'atenció sanitària i social: "Mai més Eulen en cap CAP".

   El diputat de JxCat Josep Maria Forné ha advertit que es pot fer política per millorar les residències però no "partidisme", i ha emplaçat els grups a debatre i consensuar futures propostes de resolució amb aquest objectiu.