Actualitzat 01/10/2015 14:42

L'oposició acusa el PP d'usar el TC per Catalunya

MADRID, 1 Oct. (EUROPA PRESS) -

Els grups de l'oposició han carregat novament contra la reforma exprés del Tribunal Constitucional impulsada pel PP perquè la consideren innecessària i inconstitucional i perquè creuen que l'únic objectiu que persegueix és usar l'Alt Tribunal per no assumir decisions polítiques "incòmodes" en relació amb Catalunya.

   El Ple del Congrés ha acollit aquest dijous el debat de les esmenes presentades pels diferents grups a la reforma exprés del Constitucional del PP per sancionar els qui incompleixin les sentències que emeti el màxim intèrpret de la Carta Magna.

   Com ja va passar el debat de presa en consideració, la majoria dels partits, a excepció de Fòrum Astúries i UPN, ha reiterat les seves crítiques a una reforma que "contravé" la Constitució i "desnaturalitza" el propi TC en atorgar-li funcions pròpies del Govern espanyol.

   Tot i això, el PP ha negat totes les objeccions de l'oposició a una iniciativa que enforteix les institucions i les "arma" front al que és "un cop d'Estat a càmera lenta" per part del president català, Artur Mas, i els seus acòlits, com així ho ha comentat el portaveu de la Comissió Constitucional popular, Pedro Gómez de la Serna, parafrasejant al socialista Alfonso Guerra.

UNA TORPITUD POLÍTICA

   Des del PSOE, el diputat Ignacio Sánchez Amor ha assenyalat que el president català és "l'únic destinatari" d'una reforma que ha desacreditat pel seu caràcter "punitiu" i perquè la considera una "torpitud" política que no fa més que alimentar el "victimisme" dels secessionistes.

   Segons la seva opinió, amb aquesta iniciativa el que es pretén és "usar" el TC com un "barrera", introduint una "bomba de rellotgeria" en el seu funcionament, perquè el Govern espanyol no assumeixi decisions polítiques "incòmodes" envers Catalunya.

   El diputat de CDC Carles Campuzano ha defensat que la proposta del PP, no només és "contrària" a la Constitució i converteix el TC en un "tribunal d'ordre públic", sinó que està orientada a intentar "liquidar" política i personalment Mas.

   Això el porta a pensar que el PP no sap com encarar la qüestió catalana perquè una hipotètica suspensió en les seves funcions de Mas no resoldrà ni canviarà "el repte democràtic" que està plantejant la societat catalana.

   Des d'unió, Montserrat Surroca ha defensat que aquesta reforma és un "despropòsit" que "desnaturalitza" les funcions del Tribunal Constitucional i posa en evidència la "incompetència" del Govern del PP per resoldre la qüestió catalana. Segons la seva opinió, resulta un "error" que el PP "utilitzi" la justícia en assumptes que són "estrictament polítics".

   "L'única solució és la política en majúscules i el diàleg. Això no ho anem a resoldre d'una altra manera", ha conclòs.

ÉS UNA COVARDIA

   En nom de l'Esquerra Plural Joan Coscubiela ha subratllat que suposa una "estupidesa" perpetrar una reforma que veu "innecessària i perillosa" perquè trasllada al Tribunal Constitucional una responsabilitat política que, segons la seva opinió, hauria d'assumir el Govern espanyol.

   "Fer creure a la ciutadania que el conflicte polític es resol a cop d'amenaça judicial no farà més que agreujar el problema català", ha avisat Coscubiela, per a qui "el valent" seria que l'executiu afronti l'assumpte "a partir del diàleg".

   Per la seva banda, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha criticat al PP per fer una llei "ad hoc" per a Catalunya i al Govern per fer un ús "espuri" de l'Alt Tribunal amb un clar comportament "partidari" i "electoralista".

   Segons la seva opinió, amb aquesta reforma "d'ordeno i mano", els populars "no aconseguiran absolutament res" perquè el problema català és un tema "polític" que ha de resoldre's mitjançant el diàleg i no deixar-la en mans dels tribunals. "Facin política i no es dediquin a canviar la naturalesa jurisdiccional del TC", ha postil·lat.

   Abans de ser expulsat de l'hemicicle per negar-se a retirar el seu gest de trencar de la Constitució, també ha fet ús de la paraula el diputat d'Amaiur Sabino Cuadra per criticar al PP que necessiti "togues" per "saltar per sobre" de la voluntat del poble català.

   "Volen imposar amb lleis tramposes i tribunals arreglats el que no aconsegueixen amb els vots", ha dit.

JA PODEN CONSTRUIR MÉS PRESONS

   Per part d'ERC, Joan Tardà ha remarcat que aquesta proposta suposa "una nova trampa, un nou frau i una nova amenaça" contra el "procés democràtic" català i ha acusat als populars d'estar "embogits" perquè amb la seva reforma no només pretenen imputar el president Mas, sinó a tots els qui defensen la independència de Catalunya. "Ja poden anar construint presons", ha advertit.

   Segons la representant del BNG, Olaia Fernández Davila, aquesta reforma respon a un interès "electoralista" d'un PP que el que busca és "atacar" a qui considera el seu "enemic" polític però que, tot i això, com ha aconseguit d'únic fins ara és evidenciar la "incapacitat" del Govern per afrontar el problema català.

   En aquesta mateixa línia ha abundat la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, qui considera que aquesta situació no se soluciona amb sentències judicials sinó amb "polítiques d'Estat".

   "Això és un tema d'Estat i no es pot usar el Tribunal Constitucional com arma electoral ni per resoldre problemes polítics", ha afirmat.

   El diputat de Compromís, Joan Baldoví, considera "un autèntic disbarat legislatiu" aquesta reforma perquè podria fins i tot arribar a destituir al mateix president del Govern espanyol, en contra del que diu la Constitució.

   Per aquesta raó, s'ha compromès a derogar-la pel que fa que hi hagi una nova majoria parlamentària amb més voluntat de consens i diàleg que la que, segons la seva opinió, ha demostrat el PP en aquesta legislatura.

   Des de Geroa-Bai, Bixente Serrano ha manifestat els seus dubtes sobre la constitucionalitat d'una proposició que el que pretén és "acovardir" una societat com la catalana que vol manifestar la seva voluntat, front a la qual, ha dit, "no serveix l'imperi de la llei".

   "Estalviïn sofriment a Catalunya, renunciïn a aquesta llei i acomodin el sistema legal a les noves realitats polítiques", ha recomanat als populars.

   UPyD també ha criticat la reforma, però en el seu cas no s'oposa a l'existència de sancions i el que reclama és que les aplic la Justícia penal i no l'intèrpret de la Constitució.

   Rosa Díez creu que hi ha instruments "suficients" per obligar els governants a acatar les sentències i que el que ha faltat a Espanya és un Govern espanyol amb "coratge" per aplicar-los.

   Segons la seva opinió, la reforma proposada pel PP és "errònia" i "innecessària", i si de veritat vol reforçar els actuals instruments, hauria de crear un nou delicte perquè sigui la justícia penal la que inhabiliti a qui incompleixi les resolucions del TC.

TAPA ESQUERDES

   El portaveu del PP, Pedro Gómez de la Serna, ha negat que la seva reforma sigui inconstitucional i sosté que ni altera la naturalesa del TC ni converteix a l'alt tribunal en un instrument per substituir el Govern.

   Segons ha explicat, la seva llei permetrà al TC tenir mesures cautelars suficients per garantir el compliment de les seves sentències i "tapar una esquerda" en el sistema jurídic, "més quan els secessionistes persegueixen la liquidació del país".

   "No pot ser que la Generalitat s'erigeixi en substitut del TC i decideixi les coses que ha de complir les que es pot saltar a la torera", ha dit Gómez de la Serna, afegint que si aquesta reforma hagués estat ja en vigor, no es podria haver celebrat la consulta del 9 de novembre ni avui el país estaria suportant el "xafogor" i l'espectacle "bananer" de veure Artur Mas i els seus embolicats en la bandera de Catalunya "en ple atac de nervis".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés