Publicat 27/03/2019 12:37

López Obrador demana en la seva carta al rei un "reconeixement públic" de greuges i una cerimnia conjunta el 2021

¿Por qué España debe disculparse con México, según los usuarios de Twitter?
TWITTER

La missiva, publicada parcialment per 'Reforma', diu que l'arribada de Cortés va ser una cosa "fundacional" per "tremendament violenta"

MADRID, 27 març (EUROPA PRESS) -

La carta que el president de Mxic, Andrés Manuel López Obrador, ha escrit al rei Felip VI proposa expressament que els dos pasos confeccionin un full de ruta perqu "el Regne d'Espanya expressi de manera pública i oficial el reconeixement dels greuges causats" en la conquesta, que hi hagi "una cerimnia conjunta al més alt nivell" el 2021 i que els dos pasos acordin i redactin "un relat compartit, públic i socialitzat" dels fets.

Tot aix, diu, per iniciar "una nova etapa" en les relacions entre els dos pasos "plenament ajustada als principis que orienten en l'actualitat" els dos Estats i així "brindar a les properes generacions de les dues ribes de l'Atlntic les lleres per a una convivncia més estreta, més fluda i més fraternal".

Així pot llegir-se en una imatge de la missiva que ha publicat aquest dimecres el diari mexic 'Reforma'. A través de Twitter, ha difós fotografies de la primera i l'última pgina de la carta --la número quatre-- i aix ha motivat la indignació de la primera dama, Beatriz Gutiérrez Müller, una de les impulsores de la iniciativa. "Qu mal gust filtrar una carta sense signatura, en el 'Reforma' i, a més, mutilada".

El text difós pel diari mostra com López Obrador es dirigeix al rei com "excelentíssim senyor" i puntualitza que ha enviat una altra carta similar, "encara que amb un altre fonament", al papa Francesc.

El president comena el seu relatat assenyalant que, "a principis de l'any en curs es va complir mig millenni de l'arribada d'Hernán Cortés al territori de l'actual República Mexicana" i que "el 2021 es commemoraran 500 anys de la caiguda de Tenochtitlan". "Així mateix, dins de tres anys Mxic celebrar els primers 200 anys de la seva vida independent", afegeix.

UNA REFLEXIÓ "INELUDIBLE"

Per aquest motiu, argumenta que en l'actual període "resulta ineludible la reflexió davant dels fets que van marcar de manera decisiva la histria" de les dues nacions "i que encara generen enceses polmiques en els dos costats de l'oce".

"Sense intenció d'aprofundir en elles, Sa Majestat, em cenyeixo als fets", prossegueix el text. "La incursió encapalada per Cortés al nostre actual territori va ser sens dubte un esdeveniment fundacional de l'actual nació mexicana, sí, per tremendament violent, dolorós i transgressor", afirma.

A més, assenyala que l'expedició "va comenar com un acte de voluntat personal contra les indicacions i marcs legals del Regne de Castella" i que "la conquesta es va fer mitjanant innombrables crims i atropellaments".

"Així ho aproven els crrecs fincats per la Justícia espanyola al mateix Corts en els Judicis de Residncia en els quals va ser subjecte (1518-1547), el que és emblemtic l'empresonament i assassinat de Cuauhtémoc, últim mandatari asteca, el 1525", afegeix.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés