Actualitzat 08/03/2021 13:02

L'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona analitza la situació de la dona durant la pandèmia

Diàleg sobre l'empoderament de les dones durant la pandèmia que ha organitzat l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.
EUROPA PRESS

Dones professionals destaquen els reptes d'igualtat en ciència, cures i tasques reproductives

BARCELONA, 8 mar? (EUROPA PRESS) -

L'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona ha debatut aquest dilluns les dificultats i reptes per a l'empoderament femení durant la pandèmia de la covid-19, en un acte presencial i telemàtic amb l'eurodiputada Diana Riba (Verds/ALE), la viròloga i investigadora de l'IRTA CReSA Júlia Vergara-Alert i una cofundadora de l'Associació Dones Migrants Diverses, Carmen Juares.

Riba (Verds/ALE) ha començat explicant que el 21 de gener l'Eurocambra va aprovar un informe sobre l'estratègia de la Unió Europea per a la igualtat de gènere, del qual ha destacat els continguts en l'àmbit econòmic i laboral, sobre drets sexuals i reproductius i sobre la violència de gènere.

L'eurodiputada ha demanat "treballar per construir una altra economia, que tingui les persones al centre i valori les cures", i ha destacat que els llocs de treball que han hagut d'afrontar durant la pandèmia estan formats majoritàriament per dones, que s'han vist exposades al virus i afectades per les seves conseqüències, ha dit.

També ha lamentat que la pandèmia ha minat els drets sexuals i reproductius de les dones, perquè molts serveis dedicats a la dona han hagut de tancar, per la concentració de recursos sanitaris, i països com Polònia "han utilitzat aquesta crisi per prohibir el dret a l'avortament".

REPLANTEJAR LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

A més ha afirmat que la violència de gènere durant la pandèmia ha estat una "xacra que no ha fet més que agreujar-se" i ha demanat incorporar la violència de gènere a la llista europea de crims, la qual cosa obriria la porta a articular una directiva específica que harmonitzi els mecanismes de persecució i càstig d'aquests delictes.

L'eurodiputada confia que a partir d'ara es puguin fer "propostes més concretes per deixar un món millor", i ha posat en valor la transversalitat que s'ha assolit en l'àmbit polític per elaborar l'informe.

LIDERAR GRUPS DE RECERCA

Júlia Vergara-Alert (IRTA-CReSA) ha lamentat que els homes "tenen més veu" dins l'àmbit científic, perquè copen la majoria de lideratges de grups de recerca, mentre que hi ha dones darrere d'avanços tan importants com les tecnologies que tenen certes vacunes contra la covid-19.

Ha explicat algunes de les experiències de quan ha estat líder de grup, com donar per fet que companys homes n'eren els líders, i quan va ser mare es va arribar a preguntar "si valia la pena tant d'esforç" per conciliar la carrera professional amb la vida familiar.

"No puc competir amb un home que no es queda embarassat 9 mesos", ha dit, tot i que ha posat en valor que les dones tenen una eficiència demostrada a organitzar-se.

QUAN ES PERD L'ESFERA PERSONAL

Carmen Juares (Associació Dones Migrants Diverses) s'ha centrat en l'impacte de la pandèmia en el sector de les feines de la llar i les cures: "El model actual s'aguanta gràcies a la invisibilització i al no reconeixement de les tasques reproductives".

Ha alertat sobre la desaparició de l'esfera personal de les dones que es dediquen a les cures, bé sigui professionalment o en l'àmbit familiar, i ha demanat dotar de prou recursos la llei de dependència.

També ha ressenyat que moltes d'aquests llocs de treball els assumeixen dones en situació administrativa irregular, i que sovint s'incompleixen els drets laborals.

Ha assegurat que moltes empreses d'economia col·laborativa, o altres professions que ja s'estan digitalitzant, "amaguen una explotació laboral pura i dura" i penalitzen les dones pel fet de ser-ho: ha posat com un exemple casos de repartidores amb males valoracions de clients per rebutjar insinuacions sexuals, la qual cosa acaba causant sancions de l'empresa a la treballadora.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés