Actualitzat 02/12/2019 00:43

L'Oficina de l'Eurocambra a Barcelona demana a les institucions i partits "europeïtzar" el seu discurs

Sergi Barrera, cap de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona.
EUROPA PRESS - DAVID ZORRAKINO

Sergi Barrera assegura que treballen per normalitzar la UE i que no es vegi "com quelcom ultrallunyà"

BARCELONA, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

El director de l'Oficina del Parlament Europeu (PE) a Barcelona, Sergi Barrera, ha reclamat a les institucions i partits "europeïtzar" el seu discurs i assumir la Unió Europea (UE) com una cosa pròpia, a més de normalitzar la presència d'eurodiputats.

"És important que tots els polítics que no són diputats al Parlament Europeu també assumeixin parlar de la UE. Tothom acaba parlant de política nacional i regional, però en política europea no existeix aquesta sinergia", ha sostingut en una entrevista d'Europa Press.

Per això, considera important "europeïtzar el discurs polític fora de l'esfera i dels parlamentaris europeus", i que això arribi a l'opinió pública.

Tot i detectar un creixent interès per la política europea en els darrers anys, creu que encara hi ha marge de millora: "Tots els representants polítics del Congrés, de parlaments regionals i d'ajuntaments han d'assumir la UE com una cosa pròpia. Europa és aquí".

També ha constatat que col·laboren de manera constant amb l'Ajuntament de Barcelona, el Parlament, la Generalitat i la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, així com amb el cos consular de la UE --"són els nostres 'partners' habituals--.

Des de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, que va ser la primera que es va crear en una ciutat que no és capital de país l'any 1998, Barrera ha explicat que treballen per "normalitzar el tracte sobre el Parlament Europeu, perquè no es vegi com una cosa ultrallunyana".

"És positiu que els ciutadans demanin informació, fins i tot que hi hagi manifestacions a baix, per moltíssims motius, el ventall és brutal. Al final és perquè hi ha un reclam envers peticions o accions en què volen que la UE actuï d'una manera o d'una altra", ha sostingut.

Per a Barrera, el més important és que es tingui "més consciència" de la realitat europea, i ha reivindicat així la feina que duen a terme des de l'oficina com a altaveu d'Europa.

"De la mateixa manera que la Generalitat té les seves delegacions fora, el Parlament Europeu té aquestes oficines per poder formar, ser un punt de contacte amb els ciutadans i promoure l'activitat dels diputats", ha relatat.

DESAFIAMENTS D'EUROPA

Després que la nova presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, situés la lluita contra el canvi climàtic com un dels desafiaments d'aquesta legislatura, Barrera ha recordat que l'Eurocambra va declarar aquesta setmana l'estat d'emergència climàtica i que el president del Parlament Europeu, David Sassoli, i una delegació d'eurodiputats acudiran a la cimera climàtica que se celebrarà a Madrid.

Després d'exposar que un altre dels desafiaments és acordar una política migratòria europea, ha explicat que l'any 2020 ha d'aprovar-se també el pressupost de la UE del 2021 al 2027, unes negociacions que "portaran temps", i que altres qüestions que es produiran són el Brexit i la conferència sobre el futur d'Europa, que es preveu que comenci a mitjans d'any amb la participació de la societat civil i la ciutadania.

Davant les eleccions europees que es van fer al maig, Barrera ha admès l'increment d'euròfobs al Parlament Europeu des de fa una dècada, però considera que no tenen prou força per desestabilitzar-lo, i també ha cridat a reflexionar sobre la cobertura que es dona a determinats partits, també en campanya: "Sempre sortia Salvini i Le Pen. La cobertura que tenien és descomunal en relació amb el resultat que han obtingut".

Per a Barrera, les crítiques que rep la UE per la dificultat d'arribar a acords forma part de la part bona i dolenta del projecte europeu, i assenyala que això passa també a la política catalana i de la resta d'Espanya.

"Al Parlament Europeu hi ha 190 partits representats, de 28 nacionalitats. La complexitat és absoluta. Els problemes són comuns, però a alguns països els afecten més uns problemes que uns altres", ha afegit, i ha assegurat que la UE s'ha convertit en un actor polític del qual s'espera molt, però que de vegades no pot actuar perquè no té les competències per fer-ho.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés