Publicat 16/01/2019 18:22

L'ocupació a Catalunya seguir creixent fins al 2020 per moderadament, segons ManpowerGroup

Raúl Grijalba, Josep Oliver, Josep Ginesta I Álvaro Álvarez
EUROPA PRESS

L'economia s'ha terciaritzat amb un predomini dels serveis privats

BARCELONA, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

L'ocupació a Catalunya seguir creixent en els propers dos anys per ho far de manera moderada, segons conclou un informe presentat aquest dimecres per la multinacional ManpowerGroup.

L'estudi preveu que el creixement de l'ocupació a Catalunya el 2018 sigui del 2,7%, mentre que per al 2019 s'espera que sigui del 2,2% i pel 2020 de l'1,9%, la qual cosa suposar afegir al voltant de 68.000 empleats de mitjana en els dos anys.

El director executiu de ManpowerGroup per a la regió mediterrnia, Raúl Grijalba, ha remarcat que les taxes de creixement esperades continuen sent rellevants, malgrat que es creen menys llocs de treball.

Per al professor d'Economia i autor de l'informe, Josep Oliver, el ritme de creixement que s'havia anat registrant en els últims anys era atípic --un 3,4% el 2016 i un 2,9% el 2017--, ja que l'ocupació tendeix a créixer al voltant de l'1%.

Oliver també ha exposat que en el quart trimestre del 2019 s'espera que l'ocupació se situ prcticament al mateix nivell que el tercer trimestre del 2007, abans de la crisi econmica: estar un 1,7% per sota de la xifra registrada fa 12 anys.

En la presentació de l'informe de la multinacional també hi havia el secretari general de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Josep Ginesta, i el secretari general de ManpowerGroup a Espanya, Álvaro Álvarez.

SECTORS

Si es comparen les dades del tercer trimestre del 2018, el sector serveis ja s'ha recuperat de l'impacte de la crisi econmica --el nivell d'ocupació est un 7,7% per sobre dels nivells registrats el 2007--, mentre que la indústria i la construcció encara no ho han fet --un 17,3% i un 51,2% per sota, respectivament--.

Oliver ha argumentat que aquestes xifres evidencien la terciarització de l'economia després de la crisi, malgrat que aquest sector registra nivells inferiors a Catalunya --un 73,1% sobre el total de l'ocupació en el segon trimestre del 2018-- si es compara amb Espanya i els pasos europeus --75,4% i 74,5%, respectivament-- per un pes més baix dels serveis collectius.

En aquest sentit, el creixement de l'ocupació dels serveis privats ha sigut del 17,2% entre el primer trimestre del 2013 i el tercer del 2018, i del 12,2% per als collectius.

El professor ha raonat que els serveis privats mostren la solidesa del mercat laboral catal, ja que els collectius, que han predominat en períodes previs, estan vinculats al cicle econmic i la seva evolució.

El turisme, el comer exterior i el transport han estat els sectors que han liderat la recuperació de l'economia catalana, la qual cosa ha condut a augments més grans de l'ocupació en aquests mbits i fa que aquesta depengui de factors externs, mentre que el comer, un dels sectors amb més pes, no ha acabat de remuntar, la qual cosa Oliver ha relacionat amb la influncia dels canvis tecnolgics.

PERFIL

L'ocupació entre les dones est per sobre del que registrava abans de la crisi --un 4,1% més-- i la dels homes per sota --un 12,8% menys--, i el creixement acumulat per a elles entre 2013 i 2018 ha sigut del 15,2% i per a ells del 16,2%.

Per franges d'edat, el creixement acumulat de l'ocupació entre 2013 i 2018 ha sigut del 19,5% per als majors de 35 anys i del 6,4% pels qui tenen una edat compresa entre els 16 i els 34 anys.

El collectiu de persones migrants ha registrat unes taxes de creixement acumulat per a aquest període del 34,4% i ja ha aconseguit el nivell d'ocupació d'abans la crisi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés