Actualitzat 01/12/2020 13:51 CET

L'OCDE suavitza la caiguda del PIB d'Espanya el 2020 malgrat la segona onada

Previsions de l'OCDE sobre l'evolució del PIB d'Espanya el 2020 i 2021
EUROPA PRESS

Estima una caiguda de l'11,6% aquest any i un augment del PIB del 5% el 2021

MADRID, 1 des. (EUROPA PRESS) -

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha actualitzat les seves perspectives econòmiques a Espanya i ha pronosticat una caiguda del PIB el 2020 menys acusada en comparació amb les estimacions anteriors malgrat la segona onada de la covid-19, a més de menys increment de la taxa d'atur, i ha mantingut sense canvis la previsió de creixement de l'economia del 2021.

En l'edició de desembre del seu informe biennal 'Perspectiva Económica', que s'ha publicat aquest dimarts, el 'think tank' dels països desenvolupats ha atribuït a Espanya una caiguda de l'11,6% del PIB aquest any, una mica per sobre del descens de l'11,2% que espera el Govern espanyol. D'altra banda, l'OCDE preveu un creixement econòmic del 5% el 2021 i del 4% el 2022.

Al juny, quan l'OCDE va oferir pronòstics per a Espanya, l'organisme considerava que l'economia s'enfonsaria un 11,1% en cas que només hi hagués una onada de la pandèmia i un 14,4% si es produïen dues onades. Atès que finalment n'hi ha hagut dues, la millora del pronòstic és de gairebé tres punts percentuals.

Pel que fa al 2021, l'estimació anterior era del 7,5% en cas d'una sola onada i del 5% si es produïa un rebrot. D'aquesta manera, l'OCDE ha mantingut la seva previsió. Al juny, l'organisme no va oferir cap perspectiva de cara al 2022, per la qual cosa el creixement del 4% assignat aquest dimarts no té cap comparació.

"Les restriccions per frenar els brots de la covid-19 i la disrupció contínua dels viatges i el turisme seran un obstacle per a la recuperació fins que es desplegui una vacuna efectiva", ha afirmat l'OCDE. L'organisme que presideix el mexicà Ángel Gurría ha explicat que l'"elevada incertesa" i les condicions "adverses" del mercat laboral afectaran negativament el consum, mentre que la recuperació de la demanda externa ajudarà el creixement econòmic el 2021 i 2022.

TAXA D'ATUR

Pel que fa al mercat laboral, els pronòstics de l'OCDE també són millors que les estimacions del juny. Ara, l'organisme amb seu a París preveu que la taxa d'atur se situarà en el 15,8% aquest any, que s'elevarà fins al 17,4% el 2021 i que baixarà lleugerament fins al 16,9% el 2022.

En el seu informe anterior, l'OCDE considerava que l'atur se situaria aquest any en el 19,2% en cas d'una sola onada i en el 20,1% en cas de dues. D'aquesta manera, la millora ha estat de 4,3 punts percentuals. De cara al 2021, la institució esperava un atur d'entre el 18,7% i el 21,9%, segons si hi havia una o dues onades.

"Tot i que l'extensió dels esquemes de reducció d'ocupació (ERTO) ajudaran els sectors més afectats, s'haurien d'acompanyar de més formació i de polítiques laborals més actives per reassignar els recursos entre empreses i sectors", ha alertat el 'think tank'.

L'organisme també ha assegurat que, tot i que els indicadors d'activitat del sector de les manufactures es recuperen, els de serveis mantenen el descens. A més, la recuperació és desigual, perquè la majoria dels treballadors que continuen afectats per algun ERTO es concentren "a les regions i sectors que més ha afectat la crisi".

Pel que fa a la resta d'indicadors macroeconòmics, l'OCDE estima que la ràtio de deute se situarà en el 120% del PIB durant els propers dos anys. A més, el dèficit escalarà fins a l'11,7% el 2020 i es reduirà gradualment fins al 9% el 2021 i el 6,6% el 2022.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés