Publicat 09/11/2015 12:26

L'OCDE baixa la seva previsió mundial a causa de la debilitat del comerç

OCDE
OCDE

L'OCDE millora la previsió de PIB dels EUA i la zona euro per a aquest exercici, tot i que l'empitjora per al 2016

PARÍS, 9 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha revisat a la baixa les seves perspectives de creixement per a l'economia mundial, per la qual cosa ara preveu que el Producte Interior Brut (PIB) global creixerà el 2015 un 2,9% i un 3,3% l'any que ve, per sota de l'anterior estimació del 3,1% i el 3,8%, respectivament, i ha destacat la debilitat de l'activitat comercial en els mercats emergents.

Per al conjunt de les economies del 'Club dels països desenvolupats', les noves previsions de l'organització amb seu a París preveuen un creixement del PIB del 2,0% aquest any i del 2,2% el següent, davant dels pronòstics de creixement anteriors de l'1,9% l'any 2015 i del 2,5% el 2016.

L'OCDE assenyala en la nova edició del seu informe 'Perspectiva de l'Informe Econòmic Global' que malgrat les seves recents debilitats, s'espera una recuperació del comerç global i el PIB per al període 2016-2017. En el seu informe, la institució que agrupa les economies més desenvolupades destaca a més que es necessita recuperar l'afany de reformes estructurals amb la finalitat de donar suport als esforços monetaris i fiscals.

Pel que fa als Estats Units, l'OCDE millora les seves previsions amb vista al present any, amb un creixement del 2,4%, davant de la previsió del 2% de l'any anterior, però empitjora l'estimació per al pròxim exercici fins al 2,5% des del 2,8% anterior al 2016.

L'OCDE explica que als Estats Units, on el creixement del PIB ha estat relativament robust i s'ha produït una caiguda de la desocupació, el creixement salarial encara no ha començat a prendre el vol. Per a la institució, sense creixement dels salaris, la recuperació perdrà vigor, cosa que fa qüestionar les perspectives que els EUA donin suport a la recuperació del comerç i el creixement mundial.

Pel que fa a la zona euro, l'OCDE ha millorat una dècima el creixement per al 2015 fins a l'1,5%, mentre que ha empitjorat tres dècimes la del següent exercici fins a l'1,8% respecte del 2,1%.

En el cas del Japó, l'OCDE ha retallat al 0,6% la seva estimació de creixement per al 2015, respecte del 0,7% previst el juny, i ha empitjorat també la previsió per al 2016 fins a l'1%, davant de l'1,4% anterior.

ESTANCAMENT DEL COMERÇ MUNDIAL

L'economista cap de l'OCDE, Catherine L. Mann, ha explicat que el comerç global, que reflectia un creixement relativament lent els últims anys, sembla haver-se estancat i fins i tot caigut des de finals del 2014. Per a Mann, això és "profundament preocupant", ja que un comerç robust i el creixement mundial depenen l'un de l'altre.

Així, l'economista cap de l'OCDE explica que mentre que el lent creixement comercial del 2012 i del 2013 s'havia centrat als països avançats, en l'exercici actual la debilitat en el comerç la protagonitzen els mercats emergents, amb especial protagonisme de la Xina.

Per a l'OCDE aquesta disminució en els preus dels productes bàsics s'explica pel gir de la Xina de la inversió en infraestructures i en manufactures al consum i els serveis i pot explicar el seu pes més baix en la cadena de valor global.

En aquest sentit, els països exportadors de primeres matèries, com Austràlia, el Brasil, el Canadà i Rússia, s'han vist especialment afectats, de la mateixa manera que les economies que mantenen estrets vincles comercials amb la Xina, com Japó, Corea i les economies del sud-est asiàtic.

A l'àmbit financer, la volatilitat del mercat de renda variable pot haver temperat l'optimisme i les importacions dels consumidors xinesos. "Moltes economies, especialment els mercats emergents, s'enfronten amb desafiaments financers, així com una perspectiva més feble per a les seves exportacions", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés