Publicat 3/8/2019 10:20:41 +02:00CET

L'MWCapital i la UPC s'alien per ensenyar les tecnologies 5G en cinc hores

Estand de 5G Barcelona en el Mobile World Congress (MWC), en una foto d'arxiu.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

Sota la iniciativa 5G Barcelona, ofereixen cursos per aprendre usos d'aquesta nova tecnologia mbil

BARCELONA, 3 ago. (EUROPA PRESS) -

La Universitat Politcnica de Catalunya (UPC) i la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) s'han aliat per ensenyar les tecnologies 5G en cursos de només cinc hores, que estan pensats per a professionals tcnics com enginyers i informtics, i s'emmarquen dins de la iniciativa 5G Barcelona.

En una entrevista d'Europa Press, el vicerector de Transferncia de Coneixement i Innovació de la UPC, Jordi Berenguer, i el director de 5G a l'MWCapital, Eduard Martín, expliquen que aquesta iniciativa permet definir en qu consisteix aquesta nova tecnologia mbil i els usos que pot tenir.

Quan se'ls pregunta com definirien la 5G als alumnes, posen d'exemple que dona la capacitat per poder enviar molta informació de manera immediata en llocs amb molts dispositius com un camp de futbol quan hi ha un partit.

Més tcnicament, Martín assenyala que la 5G permet reduir la latncia, la qual cosa dona una "sensació de temps real"; té una gran capacitat per connectar un gran nombre d'aparells en un espai redut amb perfecta cobertura, i amb un ample de banda millorat i molt rpid, en comparació de la 4G.

Berenguer afegeix que aquesta tecnologia mbil genera un gran volum de dades, que podran ser tractats el moment i serviran per elaborar models de comportament i, per exemple, predir accions.

FALTA DE FORMACIÓ DE 5G

La UPC vol formar professionals en aquesta nova tecnologia mbil, que ja s'ensenya en algunes assignatures troncals i optatives dels graus i msters que ofereix, i també considera que aquesta formació es podria estendre a perfils no tcnics de sectors que es poden veure afectats, com el de la salut i la indústria.

Des de l'MWCapital aspiren a potenciar la formació en 5G, que se suma als pilots i laboratoris que impulsen, com el que va permetre assistir una operació en directe durant la passada edició del Mobile World Congress (MWC), i tallers en els quals també exposen aquesta tecnologia.

"Hi ha inters per la 5G per no hi ha oferta formativa, que és necessria perqu el salt tecnolgic és important", ha remarcat Martín.

5G Barcelona és una iniciativa que vol convertir l'rea Metropolitana de Barcelona en "un laboratori urb" per a la validació i adopció de tecnologies i aplicacions de la 5G, i est impulsada per la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, la fundació i2CAT, el Centre Tecnolgic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) i Atos, a més de la UPC i la MWCapital.

CURSOS DEL SOC

Un altre dels projectes formatius impulsat des de 5G Barcelona és un curs al Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), que est pensat per formar tcnics en eines i tecnologies de xarxa mbil en 5G i comenar al setembre.

Berenguer exposa que aquest curs es dirigir a professionals que vulguin redirigir la seva carrera professional, i no només a persones en atur, per la qual cosa estar obert a qualsevol que estigui interessat.

POSSIBLES FUNCIONALITATS DE LA 5G

Berenguer sosté que la 5G pot permetre desenvolupar una infinitat de noves funcionalitats en diferents sectors, per la qual cosa cursos com aquests poden "conscienciar i obrir els ulls" de professionals que no s'esperen que els pugui afectar.

Assenyala que la 5G pot impactar en l'mbit sanitari amb el monitoratge de pacients i els seus tractaments, a més de donar suport en operacions com a l'MWC.

També considera que les tasques de cures es poden beneficiar, amb el seguiment d'usuaris que, per exemple, viuen sols o tenen demncia.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés