Publicat 27/2/2019 15:28:58 +01:00CET

L'MWC acull la primera operació quirúrgica teleassistida amb la 5G del món

Operació 5G
EUROPA PRESS

S'intervé al Clínic amb mentoria en temps real des del saló internacional

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 27 febr. (EUROPA PRESS) -

El Mobile World Congress (MWC) ha acollit aquest dimecres la primera operació quirúrgica teleassistida amb la tecnologia 5G del món, en un projecte pilot que ha rebut el suport de l'Hospital Clínic, la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), Vodafone i AIS Channel.

El cap del servei de cirurgia gastrointestinal de l'Hospital Clínic, el doctor Antonio de Lacy, ha estat l'encarregat de conduir l'operació a distncia i a temps real, que ha consistit a extreure una part de l'intestí gruixut, que tenia una lesió, amb laparoscpia, tcnica menys agressiva i que té un millor postoperatori per al pacient.

Aquest tipus d'operacions es fan per a pacients amb cncer de clon, un dels tumors malignes més comuns, i malalties inflamatries com la de Crohn.

Lacy ha celebrat que l'operació és la conseqüncia d'"una histria de treball de més de deu anys" i que aquesta mentoria es feia abans sense la 5G i que incorporar-la li ha perms assessorar l'equip mdic al Clínic sense retards, segons ha valorat en una atenció als mitjans després de l'operació.

Amb aquesta tecnologia, es poden fer dibuixos sobre la imatge del pacient, que es veu a través de la cmera amb la qual s'opera, per indicar als metges que estan operant, per exemple, per on han de procedir i en quines parts han d'anar amb compte.

També es poden enviar imatges i textos, i donar consells com els que ha traslladat Lacy a l'equip mdic, al qual ha advertit de no danyar la uretra en extreure la part del clon, perqu podria implicar problemes urinaris i sexuals.

El doctor ha apuntat al fet que el proper pas ser el de fer cirurgia remota i que es puguin moure a distncia també els instruments que s'estan fent servir al quirfan, objectiu que l'hospital es marca per al congrés de l'any vinent.

"Avui comencem el futur", ha sostingut en l'atenció als mitjans el director de l'Hospital Clínic, Jose María Campistol, qui ha remarcat que al centre barceloní existeix la tecnologia, l'equip i la voluntat per continuar amb aquest pilot i que és el primer a Espanya a adoptar la 5G per a intervencions quirúrgiques.

Campistol també ha indicat que la setmana vinent ho tornaran a provar amb operacions de més complexitat i que requereixin de més mentoria.

A l'operació han assistit el president de la Generalitat, Quim Torra; els consellers Jordi Puigneró i Alba Vergs; el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman; el conseller delegat de la MWCapital, Carlos Grau; el conseller delegat d'AIS Channel, Rod Menchaca; el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga; el director general de Vodafone per a Catalunya, Albert Buxadé, i la directora de desplegament de xarxa de Vodafone, Julia Velasco, entre d'altres.

INTERVENCIONS

En un discurs previ a l'operació, Hoffman ha sostingut que aquesta operació ha estat un exemple dels "grans avantatges" que pot suposar la tecnologia i la 5G en sectors com el de la salut.

Grau ha exposat que aquest pilot ha estat un dels pilars de la iniciativa públic-privada 5G Barcelona, impulsada per la MWCapital, i que permet avanar en l'objectiu que Barcelona es converteixi en un laboratori obert de 5G".

El conseller delegat de la MWCapital ha ressaltat que la 5G "no només tindr impacte en la indústria, sinó que canviar vides i tindr impacte social", com ha emfatitzat que s'ha demostrat en l'operació d'aquest dimecres.

Per la seva banda, Menchaca ha defensat que aquesta iniciativa pot conduir a oferir educació en línia gratuta perqu es pugui operar a pasos que disposen de menys recursos: "Fer servir la tecnologia per educar les persones és el nostre compromís i la nostra obsessió".

"La realitat és que el món est desequilibrat i hem de democratitzar el coneixement i l'educació" a través de la tecnologia, ha concls Menchaca.