Actualitzat 23/10/2018 14:00

Lluís Llach presidirà el consell assessor per projectar un futur procés constituent

Pres. Quim Torra, Lluís Llach (pte.Consell assessor pel Fòrum Cívic)
EUROPA PRESS

Preveu dissenyar un fòrum per fer un debat constituent i no pas una constitució catalana

BARCELONA, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprovat aquest dimarts el consell assessor per impulsar el Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent, que presidirà l'exdiputat de JxSí al Parlament i cantautor, Lluís Llach.

En una compareixença conjunta de Torra i Llach des de la Generalitat, l'exdiputat ha precisat: "No som qui per iniciar un procés constituent. Comencem un debat constituent" perquè el procés serà feina del Parlament.

El projecte té tres fases: crear aquest consell assessor; després aquest consell proposarà la metodologia per a un "debat constituent" protagonitzat per la ciutadania; i després, a mitjà termini, es mirarà de fer un procés constituent que sigui responsabilitat del Parlament.

Llach ha explicat que un procés constituent com a tal només pot començar després de "declarar-se una independència efectiva", i ni ell ni Torra han abordat quan es podria produir aquesta eventual declaració.

SENSE TERMINIS

Torra ha dit que la tasca d'aquest consell assessor podria anar "més enllà" de l'actual legislatura, per la qual cosa ni ell ni Llach posen terminis perquè aquest consell tingui feta la seva feina ni quan ha de començar i durar aquest debat constituent.

El president sí ha precisat que la creació d'aquest consell es fonamenta en dos textos: la llei de consultes no-refrendàries i altres processos participatius que el Parlament va aprovar el 2014 i que el Tribunal Constitucional va anul·lar parcialment, i en una resolució de la Cambra que instava el Govern a fer un procés constituent.

"EINA REPUBLICANA"

Torra ha explicat que aquest consell assessor és una "eina republicana per avançar en el dret d'autodeterminació del poble català" i ha assegurat que es legitima en l'1-O i en les eleccions del desembre del 2017.

Llach procurarà que en aquest debat constituent hi participi el 100% de la societat perquè tota la ciutadania, sense excepcions, expressi i debati com hauria de ser la Catalunya del futur, i ha defensat que aquest projecte uneix "la gran majoria de la societat que està a favor del dret a decidir i en contra de la repressió".

FUNCIONS

Segons Llach, els membres del consell es dividiran la feina en tres àrees --social, cívica i tècnica--, per la qual cosa pretenen reclutar membres de sindicats, de l'emprenedoria i de sectors de l'energia entre molts d'altres: "Altres membres podran empatizar millor amb entitats com Òmnium, l'ANC o els CDR".

"Tindrem un equip tècnic de qualitat que prepararà la metodologia i la temàtica que hauria de començar a partir d'avui", ha dit Llach, després de dir que ja ha contactat amb gent per crear el grup, i Torra ha concretat que la seva tasca començarà oficialment aquest dimecres quan el nomenament de Llach es publiqui en el DOGC.

Així, aquest consell té la voluntat de generar un debat perquè la ciutadania decideixi "quins són els valors, drets i deures" que vol per al futur de Catalunya, amb el que crearan unes conclusions, que oferiran al Parlament perquè la majoria que hi hagi en aquell moment decideixi sí les utilitzen i com ho fan.

MEMBRES

Llach estarà acompanyat per altres membres que anunciarà durant les properes setmanes --i que no tindran cap retribució, ha precisat Torra-- i ha assegurat que el consell tindrà membres no-independentistes i serà d'"una gran diversitat territorial i de gènere".

Torra ha assegurat que no contempla que el Govern central eventualment impugni abans els tribunals aquest consell assessor: "Ni se'ns passa pel cap. Em semblaria fora de lloc impugnar un debat que ha de donar veu a la gent".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés