Publicat 21/03/2015 12:47

Un llibre sosté que Pujol es va enriquir amb Banca Catalana

L'exministre Ledesma diu que "a ningú" del Govern del PSOE li interessava la querella

BARCELONA, 21 març (EUROPA PRESS) -

El llibre del periodista Pere Ríos 'Banca Catalana: cas obert. El que no es va explicar de l'escàndol que va enriquir a Jordi Pujol' (Editorial Península) sosté que l'expresident de la Generalitat es va embutxacar dividends mentre l'entitat es descapitalitzava i avançava cap a la fallida.

A més, defensa que bona part dels 41 magistrats de l'Audiència Territorial de Barcelona que han rebutjat la querella contra l'expresident per la seva gestió a l'entitat van mirar "cap a un altre banda", i conclou que el PSOE, lluny d'auspiciar la querella, l'incomodava per por de perdre a CiU com a potencial aliat.

A banda d'una revisió a fons dels fets, l'autor entrevista a diversos dels protagonistes del cas, com els fiscals Carlos Jiménez Villarejo i José María Mena --que prologuen el llibre--; els magistrats Margarita Robles i Antonio Doñate; el ministre de Justícia de llavors, Fernando Ledesma; el cunyat de Pujol i dirigent de l'entitat, Francesc Cabana, i l'advocat defensor de l'expresident, Joan Piqué Vidal.

En declaracions a Europa Press, Ríos relata que va recuperar el cas perquè considerava que la imatge que va quedar en l'imaginari col·lectiu no s'ajustava a la realitat, ja que Pujol sempre ha assegurat que ha estat un perjudicat més en la fallida, quan en realitat "va guanyar molts diners".

El llibre detalla que Pujol va cobrar "dividends il·lícits de més de 84 milions de pessetes" entre 1974 i 1980, i ja sent president de la Generalitat, fins a maig de 1982, va participar i es va beneficiar d'operacions especulatives i suposadament il·lícites.

En el seu moment Pujol ha sostingut que la querella era una decisió del Govern per a atacar-lo, cosa que nega el ministre socialista Ledesma, que sosté que l'executiu veia amb incomoditat el procés judicial: "En el Govern, formulat en termes clars, ningú, ningú és ningú, tenia el més petit interès de que l'acusació tirés endavant".

L'autor considera que els jutges es van sentir "instrumentalitzats" pels partits, i poc acostumats llavors a abordar delictes de 'coll blanc', per majoria van decidir donar per tancat l'assumpte i no acceptar la querella.

L'autor s'entrevista amb diversos jutges, un dels quals demana l'anonimat: "El record és que no vam estar a l'altura. Va faltar voluntat política per a, de veritat, aclarir el cas. (...) A dia d'avui el procés seria enjudiciat per persones més competents i designades de manera més objectiva".

Una de les jutges que va votar a favor d'admetre la querella, Margarita Robles --que anys després ha estat un alt càrrec del Govern del PSOE i avui està al TS--, afirma que molts dels seus col·legues ni es van mirar el sumari, i el fiscal Villarejo sosté que es va fer un resum del sumari per a tots els jutges i es va dipositar en un lloc reservat perquè ho retiressin els interessats, però només ho van fer "10 o 12".

PATRIMONI A ANDORRA

Ríos explica que va començar a escriure el llibre abans que el mateix Pujol revelés el 25 de juliol de 2014 l'existència del seu patrimoni ocult a Andorra --que el polític assegura que és un llegat del seu pare Florenci--, i la confessió va tornar la fallida de Banca Catalana a l'actualitat informativa.

El periodista sosté que Pujol ha confessat l'existència del patrimoni al sentir-se acorralat per Hisenda, considera que dir que és un llegat és un relat creat a mida, i conclou que no és "desgavellat" pensar que els diners pugui venir de l'entitat fallida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés