Actualitzat 22/06/2014 16:25

La Llei de Supervisió i Solvència d'entitats financeres quedarà aprovada definitivament dijous

MADRID, 22 juny (EUROPA PRESS) -

El projecte de Llei d'Ordenació, Supervisió i Solvència d'entitats de crèdit quedarà aprovada definitivament dijous que ve pel ple del Congrés, que debatrà i votarà les set esmenes de PP i CiU que s'han introduït en la norma durant el seu pas pel Senat, juntament amb una dotzena de correccions tècniques.

Entre les modificacions aprovades per la Cambra Alta destaca el retard de quatre mesos, fins al 31 d'octubre, d'alguns preceptes de la norma, entre els quals hi ha l'obligació imposada a les entitats financeres que constitueixin un comitè de nomenaments, un de remuneracions i un altre conjunt de nomenaments i remuneracions. Tot i això, es manté la data límit de 30 de juny per a les entitats que abans d'aquesta llei ja estiguessin obligades a tenir aquests òrgans.

A més, dos dels canvis amplien al Banc d'Espanya, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes la potestat de dictar normes de comptabilitat i els models als quals han subjectar-se els estats financers de les entitats de crèdit, tot i que serà el Ministeri d'Economia el que fixi els informes preceptius per a això.

Pel que fa a les entitats de contrapartida central, es precisa en quins casos es pot aplicar el venciment anticipat de contractes i posicions d'un membre --impagament d'obligacions o obertura de procediment concursal en relació amb els membres i clients o amb la pròpia entitat--, i també es clarifica el tractament legal aplicable a les garanties constituïdes pels membres i clients en cas de concurs de creditors de l'entitat de contrapartida central.

ENTITATS DE CONTRAPARTIDA CENTRAL

En concret, si l'entitat fa fallida i ha de liquidar tots els contractes i posicions d'un membre, els clients i membres que no haguessin incomplert les seves obligacions cap a l'entitat gaudiran d'un "dret absolut de separació" respecte del sobrant de les garanties que, havent-se constituït a favor de l'entitat de contrapartida central, resulti de la liquidació de les operacions garantides "amb excepció de les contribucions al fons de garantia davant d'incompliments".

El projecte de llei d'Ordenació, supervisió i solvència d'entitats de crèdit, al qual el Congrés va donar llum verda a començament de maig, està destinat fonamentalment a tramuntar a la normativa espanyola directives comunitàries en matèria de regulació bancària.

En concret, la norma s'estructura entorn de quatre eixos: el règim jurídic de les entitats i el funcionament dels òrgans directius (idoneïtat, honorabilitat, govern corporatiu, transparència, compatibilitats o remuneracions), la supervisió prudencial (adequació de capital als riscos, control del Banc d'Espanya, nous matalassos de capital o sancions), les modificacions de la Llei del Mercat de Valors per estendre les mesures a les empreses de serveis d'inversió, i els canvis en el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) i el nou règim de les participacions preferents.

Tot i que inicialment havia aconseguit un ampli suport de les diferents formacions, la decisió del PP d'incloure una esmena fixant quan és el Ministeri d'Economia el que ostenta el protectorat d'una fundació bancària va provocar les ires de socialistes i nacionalistes, que van decidir no abonar el text. Tenint en compte que les esmenes del Senat no modifiquen aquest aspecte, és poc probable que les posicions es modifiquin.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés