Publicat 11/08/2021 13:47CET

La llei que obliga a contractar els 'riders' entra en vigor demà

Archivo - Arxiu - Varis repartidors de Glovo
Jorge Peteiro - Europa Press - Archivo

   MADRID, 11 ago. (EUROPA PRESS) -

   L'anomenada 'llei de riders', que obliga les plataformes digitals de repartiment a contractar com a assalariats els seus repartidors, entra en vigor demà, 12 d'agost.

   Aquesta llei es va publicar el passat 12 de maig en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), i establia la seva entrada en vigor per tres mesos després, és a dir, demà 12 d'agost.

   La norma neix de l'acord que van assolir el passat mes de març el Ministeri de Treball i Economia Social, CC.OO. i UGT i les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme, i afecta les relacions laborals entre les plataformes dedicades al repartiment o distribució de qualsevol producte o mercaderia i els seus treballadors, és a dir, que no afecta només a les empreses de repartiment de menjar a domicili com Glovo, Uber Eats i Deliveroo.

   La llei reconeix la presumpció de laboralitat dels treballadors que presten serveis retribuïts de repartiment a través d'empreses que gestionen aquesta tasca mitjançant una plataforma digital, en concordança amb la sentència que va dictar el Tribunal Suprem el setembre de 2020, en què establia que els repartidors són treballadors per compte propi i no autònoms.

   A més a més, la norma contempla que la representació legal dels treballadors haurà de ser informada de les regles que amaguen els algorismes i els sistemes d'intel·ligència artificial que poden incidir en les condicions laborals amb què es regeixen les plataformes, incloent-hi l'accés i manteniment de l'ocupació i l'elaboració de perfils.

   En concret, l'Estatut dels Treballadors recull que totes les empreses --no només les plataformes de repartiment-- han d'informar dels paràmetres, regles i instruccions en què es basen els algorismes o sistemes d'intel·ligència artificial que afecten la presa de decisions que poden incidir en les condicions de treball, l'accés i el manteniment de l'ocupació, inclosa l'elaboració de perfils.

   La norma ha estat molt criticada per associacions de repartidors. Així, l'Associació de Plataformes de Serveis sota demanda (APS), que engloba les principals plataformes de 'food delivery' a Espanya --Deliveroo, Stuart, Glovo i Uber Eats--, va advertir en el seu moment que aquesta llei posa en risc el desenvolupament d'un sector que aporta més de 700 milions d'euros al PIB espanyol.

DELIVEROO PLANEJA CESSAR LA SEVA ACTIVITAT A ESPANYA

   A finals del mes de juliol, pocs dies abans de l'entrada en vigor de la llei, la plataforma de repartiment de menjar a domicili Deliveroo va anunciar que planeja el cessament de les seves operacions a Espanya. En concret, la plataforma va comunicar la seva intenció de realitzar una consulta entre els seus empleats sobre la fi de la seva activitat al mercat espanyol.

   La consulta de Deliveroo sobre el cessament de les seves operacions a Espanya estarà condicionada al resultat d'un procés consultiu amb els empleats afectats i amb els 'riders'. Deliveroo preveu que el procés de consulta col·lectiva comenci a principis de setembre i l'empresa treballarà amb totes les parts interessades i prepararà tota la documentació necessària per a això.

   En cas que l'empresa decideixi posar fi a les seves operacions després de la conclusió del procés de consulta, que s'allargarà aproximadament un mes, l'empresa ha afirmat que s'assegurarà que els 'riders' i els empleats disposin d'un adequat paquet de compensació que compleixi amb totes les normatives i la legislació local.

JUST EAT NEGOCIA UN CONVENI AMB ELS SINDICATS

   Per la seva banda, la plataforma de repartiment de menjar a domicili Just Eat es troba negociant amb UGT i CC.OO. per fixar les bases del que serà el primer conveni col·lectiu del sector del 'delivery' a Espanya.

   Aquest conveni serà el primer a escala estatal que ajudi a organitzar les relacions laborals de l'economia de plataformes en el repartiment de menjar a domicili i estarà totalment alineat amb la Llei 'Rider'.

DENÚNCIES CONTRA GLOVO DAVANT LA INSPECCIÓ

   Per la seva banda, Glovo va anunciar fa un temps el llançament d'un nou model de treballador autònom "inèdit a Espanya" i la contractació de 2.000 treballadors abans que finalitzi el 2021 per adaptar-se a la normativa.

   No obstant això, fa un parell de dies, CC.OO. de Catalunya va informar que ha presentat dues denúncies contra Glovo davant Inspecció de Treball per presumptament incomplir els drets laborals dels seus treballadors i "desafiar obertament la Llei Rider sense fer l'intent d'adaptar-se a la normativa".

   Les denúncies són perquè es produeixi el reconeixement dels treballadors autònoms com a assalariats i per l'"intent d'aquestes empreses de donar cobertura a la seva estructura sense la laboralització efectiva, sigui amb la subcontractació o ETT".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés