Publicat 17/04/2015 18:21

La llei electoral preveu una Sindicatura i redefinir condicions i sous dels diputats

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

No s'aprovarà si no s'aconsegueix un acord amb el sistema electoral

BARCELONA, 17 abr. (EUROPA PRESS) -

El projecte de llei electoral que es treballa en ponència conjunta al Parlament i que el ple admetrà a tràmit el 6 de maig preveu la creació d'una Sindicatura Electoral catalana, introduir mesures d'estalvi com l'enviament únic de propaganda als votants, i redefinir alguns dels requisits i condicions dels diputats.

La norma, que la ponència ha acabat de perfilar aquest divendres, serà admesa a tràmit amb els vots de, com a mínim, CiU, ERC i ICV-EUiA, però, per ser aprovada finalment en una nova votació abans que acabi la legislatura, requerirà el suport d'algun altre grup que permeti arribar a la majoria de dos terços --90 diputats--.

Per a això, és imprescindible que els grups es posin d'acord en el sistema de distribució d'escons, el punt que des del 2007 ha fet encallar fins a tres ocasions aquest projecte de llei i en què, ara com ara, no sembla que hi hagi consens tampoc aquesta vegada.

Sí que existeix consens suficient en el tema de l'administració electoral, l'aspecte que més s'ha treballat a la ponència --s'ha deixat en blanc el títol sobre el sistema electoral per facilitar l'acord--, i que inclou mesures com la creació d'una Sindicatura Electoral que faria les funcions de junta electoral catalana.

La proposta passa perquè aquest organisme estigui compost per tres acadèmics i tres magistrats, i perquè sigui un d'aquests tres magistrats --elegits per rifa entre la judicatura-- qui assumeixi la Presidència i tingui vot de qualitat per inclinar la balança en cas d'empat.

També s'ha definit el règim d'incompatibilitats del diputat, de manera que els parlamentaris no puguin ser senadors --actualment només Alicia Sánchez-Camacho (PP) ho és--, però sí alcaldes, així com una rebaixa salarial a aquells parlamentaris que compatibilitzin el seu càrrec amb altres llocs de treball remunerats.

La norma preveu a més que aquells parlamentaris que desenvolupin altres tasques remunerats fora del Parlament i no tinguin dedicació exclusiva vegin reduït el sou que perceben de la Cambra catalana en un percentatge que haurà de fixar més endavant el reglament de la institució.

Estableix també que els candidats que es presentin a les eleccions estiguin censats en la circumscripció per la qual presenten, impedint així els "paracaigudistes", com es diu popularment entre els partits aquells candidats que es porten d'altres demarcacions per poder completar llistes en tot el territori.

Altres novetats que recull el projecte de llei són que els partits amb representació parlamentària enviaran la propaganda electoral de manera conjunta per estalviar, la revisió dels blocs electorals perquè primi l'"interès informatiu", i la supressió de la figura de l'interventor, deixant com a representants dels partits en els col·legis electorals els apoderats.

SUSCEPTIBLE DE CANVIS

Així i tot tot la redacció de la norma és susceptible de ser canviat durant el debat posterior a l'admissió a tràmit de la llei, quan aquesta es treballi en comissió i es busquin els 90 suports necessaris per a la seva aprovació definitiva.

En cas de no aconseguir la majoria de dos terços, el projecte d'elaborar una llei electoral catalana tornaria a fracassar i totes aquestes novetats que es preveuen incorporar en els capítols que fan referència a l'administració electoral quedarien en no res.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés