Publicat 18/11/2019 17:48:39 +01:00CET

La Llei electoral impedeix Torra ser candidat si és condemnat, tot i que la sentència del TSJC encara no sigui ferma

El president de la Generalitat, Quim Torra, després de declarar per desobediència al TSJC.
PAU VENTEO - EUROPA PRESS

MADRID, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

L'aplicació de la Llei de règim electoral general (Loreg) impedirà que el president de la Generalitat, Quim Torra, es presenti a la reelecció si és condemnat per desobediència pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), tot i que la sentència encara no sigui declarada ferma pel Tribunal Suprem.

En principi, una condemna d'inhabilitació per desobediència --la Fiscalia demana que aquesta pena s'imposi per 20 mesos-- no podria aplicar-se fins que la sentència del TSJC sigui ferma.

La fermesa s'aconseguiria bé per renúncia de Torra a recórrer davant del Suprem, la qual cosa sembla poc probable, o bé mitjançant el dictat d'una resolució per l'alt tribunal com a resposta al recurs de cassació, cosa que pot trigar entre 8 i 9 mesos, segons els temps que de la Sala Penal.

Malgrat tot, això no vol dir que Torra pogués aspirar a una reelecció, ja que l'article 6.2 b) de la Loreg inclou la desobediència entre el grup de delictes que atorguen als qui es condemnen en primera instància la condició d'"inelegibles", amb independència que la pena imposada sigui o no ferma.

El citat article assenyala concretament que són inelegibles els condemnats per sentència, tot i que no sigui ferma, "per delictes de rebel·lió, de terrorisme, contra l'Administració Pública o contra les Institucions de l'Estat quan s'hagi establert la pena d'inhabilitació per a l'exercici del dret de sufragi passiu o la d'inhabilitació absoluta o especial, o de suspensió per a ocupació o càrrec públic en els termes previstos en la legislació penal".

CODI PENAL

Torra es trobaria en aquest cas si fos condemnat, perquè es demana que se'l condemni per l'article 401 del Codi Penal, que és el de desobediència, que s'inclou en el grup de delictes contra l'administració pública prevists en el Títol XIX del Codi Penal juntament amb d'altres com la prevaricació i la violació de secrets.

La Fiscalia ha mantingut aquest dilluns la seva petició de condemnar Torra a un any i vuit mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 com a autor d'un delicte de desobediència en no ordenar la retirada de llaços grocs, estelades i la pancarta 'Llibertat presos polítics' dels edificis públics tal com ordenava la Junta Electoral Central (JEC).

El ministeri públic va considerar en el seu escrit d'acusació que Torra havia incorregut en un delicte de desobediència de l'article 410 del Codi Penal i va demanar imposar-li la inhabilitació especial per a l'exercici de càrrecs públics electius d'àmbit local, autonòmic, estatal o europeu, així com per a l'exercici de funcions de govern.