Acorda demanar el suplicatori al Parlament Europeu i manté l'ordre nacional de detenció
MADRID, 3 febr. (EUROPA PRESS) -
L'instructor de la causa de l'1-O al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha acordat aquest dilluns demanar al Regne Unit que continuï el tràmit de l'euroordre (OED) contra l'exconsellera Clara Ponsatí, perquè entén que, després del Brexit, la immunitat com a parlamentària europea no s'aplica al seu territori.
A més, demana a les autoritats del país que valorin reforçar les mesures contra la líder independentista que es va instal·lar a Escòcia per evitar que se'n vagi a un altre país.
En la intel·locutòria, el jutge reconeix a Ponsatí la immunitat com a europarlamentària i acorda demanar el suplicatori al Parlament europeu perquè la suspengui, per continuar amb l'execució de les euroordres de detenció i entrega als països de la UE.
El magistrat ha adoptat aquest acord després de rebre un informe de la Fiscalia del Tribunal Suprem que l'instava a mantenir totes les ordres contra ella, així com la declaració de rebel·lia "que només podrà quedar sense efecte quan comparegui".
La Fiscalia demanava que "fins que no sigui efectiva la sortida del Regne Unit de la Unió Europea" la reclamació a les autoritats britàniques segueixi els tràmits que s'han cursat fins ara.
D'acord amb aquesta posició, Llarena assenyala que, pel que fa al procediment d'execució de l'euroordre que actualment s'està tramitant al Regne Unit, ara per ara, el tràmit de l'OEDE ha de continuar.
Recorda en aquest punt que, després que dissabte entrés en vigor l'acord de retirada del Regne Unit de la UE, la immunitat dels parlamentaris europeus no és una norma aplicable al seu territori.
Així, coincideix amb la Fiscalia que l'acord del Brexit no comporta que s'hagi de transformar immediatament el procés d'euroordre en un d'extradició regulada pel tractat bilateral entre Espanya i el Regne Unit, perquè l'acord precisa que les euroordres de detenció que ja s'han tramitat han de continuar dins de la cooperació judicial en matèria penal.