Publicat 07/02/2014 13:00

Llardén (Enagás) advoca per una normativa europea del 'fracking' que permeti explotar el 'shale gas'

El presidente de Enagás, Antoni Llardén
EUROPA PRESS

BARCELONA, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

El president d'Enagás, Antoni Llardén, ha advocat aquest divendres per una normativa comuna europea que reguli la tècnica de la fractura hidràulica de roques, anomenada 'fracking', per permetre l'explotació del gas no convencional o 'shale gas' com una font més d'energia.

En una conferència a Esade sobre les tendències de futur del sector energètic a Espanya, ha sostingut que totes les fonts d'energia caldran, perquè no hi ha una única que uneixi els criteris de ser abundant, barata i sostenible, i a més la demanda mundial d'energia segueix creixent.

Ha explicat que els EUA ha reduït a un terç el preu del gas els últims anys gràcies a l'explotació del 'shale gas', amb la qual ha passat de ser país dependent a plantejar-se exportar gas, tot i que ha reconegut que la seva extracció és problemàtica si es planteja en territoris densament poblats.

Per aquest motiu, Llardén ha considerat que l'explotació del 'shale gas' serà "inviable" a Europa si no va acompanyada d'un marc normatiu preventiu en matèria mediambiental, i que és imprescindible una normativa europea comú amb criteris clars i estrictes per evitar el rebuig ciutadà.

I és que, ha repassat, l'extracció del 'shale gas' mitjançant el 'fracking' és intrusiva, ja que cal torres de perforació i de tràfic de camions de gran tonatge, necessita abundant aigua, i presenta riscos de sismicitat i contaminació d'aqüífers, ja que es trenquen les roques que tenen el gas mitjançant la injecció d'aigua a pressió barrejada amb productes químics.

Llardén ha opinat que es pot trobar una solució equilibrada per poder aprofitar el 'shale gas' i respectar el medi ambient, com ja es va fer en el passat amb la indústria, que va sortir de les ciutats i va veure limitades les seves emissions contaminants.

Respecte a la política energètica de la UE, ha reconegut que de moment falta un marc comú coordinat perquè no hi ha hagut una política energètica pròpiament dita --que queda en mans de cada Estat--, sinó que la UE "ha entrat en les polítiques energètiques per les portes laterals" lligades als àmbits de la competència, la seguretat de subministrament i la lluita contra el canvi climàtic.

DESCARBONITZACIÓ

Llardén també ha extrapolat la necessitat de polítiques coordinades a Espanya, ja que ha assenyalat com incoherent que augmentin alhora el consum de renovables i el de carbó, i ha defensat les bondats del gas natural com energia que proporciona seguretat de subministrament, eficiència de costos --i per tant més competitivitat-- i sostenibilitat.

"La descarbonització d'una economia no es pot fer saltant-se passos i passant directament del carbó a les renovables", sinó que hi ha d'haver una evolució gradual i amb el gas en el punt intermedi, ha argumentat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés