Publicat 02/12/2014 16:22

Nou simulador de programacions de reg

Riego. Riegos.
Foto: DGA

LLEIDA, 2 (EUROPA PRESS)

L'Institut d'Investigació Tecnològica Agroalimentària (Irta), el centre tecnològic Barcelona Digital i la Conselleria d'Agricultura han presentat aquest dimarts a Lleida el simulador de reg expert, que s'inscriu en el projecte Life-IES (Irrigation Expert Simulator), dos anys després del seu començament l'octubre del 2012.

   Aquest simulador és una eina informàtica de simulació de programacions de reg que permet avaluar i comparar diferents estratègies de reg, i té finançament europeu i la participació dels citats organismes, a través de l'Oficina del Regant, ubicada a l'Escola Agrària (EA) de Tàrrega.

   El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries la Conselleria, Domènec Vila, ha avançat que des d'ara i fins setembre del 2015, data de finalització del projecte, el consorci pretén donar a conèixer aquesta eina al màxim nombre d'usuaris perquè sigui d'ús quotidià.

   "El seu objectiu és proporcionar una eina que permeti, d'una forma pedagògica i pràctica, analitzar l'efecte de les decisions en la pràctica del reg, considerant aspectes meteorològics, agronòmics i de tecnologia del reg", ha dit Vila durant la presentació, en els Serveis Territorials d'Agricultura.

   A partir de la finalització del projecte, s'espera que l'IES s'ubiqui al portal Ruralcat de la Conselleria, convertint-se en una eina més de millora per al professional agrari.

   Així, l'Oficina del Regant-EA de Tàrrega començarà la tasca de difusió i formació a l'ús d'aquesta eina entre diferents agents del sector.

   Segons Agricultura, es fomentarà l'eina en altres comunitats autònomes que tenen centres adherits a la xarxa de formació Europea Espanya, i que cada any celebren un seminari en el qual s'informa de novetats pedagògiques en els centres.

   Aquest any s'ha fet en Molina de Segura (Múrcia) i s'han obert canals de difusió en diferents centres de formació agrària de Navarra, Canàries, València, Galícia, i Múrcia.

   El director de l'Oficina de Lleida de Barcelona Digital, Fernando Tersa, ha explicat que la seva companyia ha desenvolupat el programari i ha estat l'Irta el responsable de la part agronòmica per deixar a Agricultura la part corresponent a la difusió.

   Segons ha assenyalat, en el primer any els responsables del projecte han fet validacions de finques experimentals amb l'Irta i van monitorar deu finques, mentre que el segon any ha servit per acabar d'implantar el programari, formar als regants.

   Per la seva banda, l'investigador del Programa d'ús eficient de l'aigua de l'Irta, Jaime Casadesús, ha explicat que aquesta eina respon a la necessitat de facilitar la formació en temes de regadiu, perquè els regants tenen un dispositiu electrònic que programa el temps de regadiu però necessiten saber quant han de regar.

   Casadesús ha dit que és molt complicat plantejar pràctiques de regadiu en parcel·les reals perquè comportaria fer-ho en tota una temporada de reg, seria costós al treballar en una escala de plantació real i al mateix temps arriscat "perquè podria fer-se un disbarat i afectar la collita".

   "Si aprofitem totes les possibilitats que ens ofereix el món virtual podem oferir una solució a través de simulació que seria alhora ràpida, econòmica i que pot abraçar una gran extensió i una àmplia varietat de casuístiques", ha afirmat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés