Actualitzat 30/12/2021 11:08 CET

L'IPC tanca l'any disparat per la llum: un 6,7%, la taxa més elevada des del 1992

Arxiu - Un llum reflecteix l'import d'una factura de l'electricitat
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 30 des. (EUROPA PRESS) -

L'índex de preus al consum (IPC) va pujar un 1,3% al desembre en relació amb el mes anterior i es va disparar en taxa interanual fins al 6,7%, més d'un punt per sobre que al novembre (5,5%) i el nivell més alt en 29 anys, per l'encariment de la llum i, en menys mesura, dels aliments.

Amb la dada del mes de desembre, la més elevada des del març del 1992, l'IPC interanual encadena la dotzena taxa positiva consecutiva, segons les dades avançades que ha publicat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Segons Estadística, en el comportament interanual de l'IPC destaca la pujada dels preus de l'electricitat, superior el desembre d'aquest any respecte al mateix mes del 2020, i, en menys mesura, dels aliments, els preus dels quals van baixar l'any passat.

Per contra, els preus dels carburants i lubrificants per a vehicles personals han baixat el desembre d'aquest any, en contrast amb la pujada que van experimentar un any abans.

Per contra, l'INE destaca un descens dels preus de l'electricitat el novembre d'aquest any en relació amb el mateix mes de l'any passat.

L'INE incorpora en l'avanç de les dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que va augmentar al desembre quatre dècimes, fins al 2,1%, amb la qual cosa se situa gairebé cinc punts per sota de la taxa de l'IPC general. És la taxa més elevada de la subjacent des del març del 2013.

PUJADA MENSUAL RÈCORD DES DEL 1983

En taxa mensual, l'IPC va encadenar el cinquè repunt consecutiu després de pujar un 1,3% al desembre, un punt per sobre de l'ascens que es va registrar durant el mes de novembre.

Es tracta de la pujada mensual més important de la inflació en un mes de desembre des de l'any 1983.

En l'últim mes del 2021, l'índex de preus al consum harmonitzat (IPCH) es va situar en taxa interanual en el 6,7%, més d'un punt per sobre del mes anterior. Per la seva banda, l'indicador avançat de l'IPCH va pujar un 1,2% en taxa mensual.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC del mes de desembre el pròxim 14 de gener.

DADA IMPORTANT PER ALS SALARIS EN CONVENI

La dada de l'IPC interanual del mes de desembre s'utilitza en alguns convenis com a referència per a les revisions salarials.

Els convenis que continguin una clàusula de salvaguarda per compensar la pujada inicial de l'any amb l'IPC interanual del mes de desembre hauran de prendre com a referència el 6,7% en cas que l'INE acabi confirmant la dada a mitjans de gener.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés