L'IPC redueix la taxa interanual fins a l'1,1% el desembre a Espanya, una dècima menys de l'esperat

Gasolina, gasolinera, gasoil, IPC
Europa Press
Publicat 12/1/2018 9:35:00CET

MADRID, 12 Ene. (EUROPA PRESS) -

L'Índex de Preus de Consum (IPC) es va mantenir estable (0,0%) el desembre en relació al mes anterior, però va reduir la seva taxa interanual sis dècimes, fins a l'1,1%, el nivell més baix de l'any i una dècima menys de l'esperat, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística.

D'aquesta manera, els preus acaben el 2017 per sota de l'increment salarial pactat en conveni (1,43% fins al desembre), encara que per sobre del que van pujar els sous dels treballadors públics aquest any (1%) i de l'augment que van experimentar les pensions (0,25%), amb les consegüents pèrdues de poder adquisitiu.

Tant la taxa interanual com la mensual se situen una dècima per sota de les dades avançades per Estadística a final del mes passat (1,2% interanual i 0,1% mensual).

La taxa interanual de desembre és la setzena taxa positiva que encadena l'IPC interanual, i implica que els preus són a final del 2017 un 1,1% superiors als de fa un any.

L'IPC interanual va arrencar el 2017 en el 3%, la taxa més alta des de l'octubre del 2012. El febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primera vegada en set mesos, la inflació va retallar la taxa interanual fins al 2,3%.

Després de diverses pujades i baixades posteriors, l'IPC interanual es va situar a l'agost en l'1,6%, una dècima més que el juliol; va escalar fins a l'1,8% el setembre, per posteriorment baixar a l'1,6% a l'octubre, pujar a l'1,7% el novembre i acabar l'any en l'1,1%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir durant l'últim mes de l'any en el 0,8%.

En la reducció de l'IPC interanual del desembre hi ha influït el descens en més d'un punt i mig, fins a l'1,9%, de la taxa del transport, motivada pels preus dels carburants que van augmentar el desembre menys que en el mateix mes del 2016.

A això s'hi suma l'habitatge, la taxa baixa del qual més d'un punt, fins a l'1,3%, a causa que l'increment dels preus de l'electricitat el desembre és menys que el registrat el 2016.

També hi va influir, encara que en menor mesura, la baixada dels preus del gasoil per a calefacció, davant l'augment del desembre del 2016.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.