Actualitzat 29/6/2020 14:44:52 +00:00 CET

L'IPC puja sis dècimes al juny, fins al -0,3%, per les gasolines i la llum

EPDATA

El preu dels aliments baixa un 0,3% respecte al maig però encara és un 2,8% superior al de fa un any

MADRID, 29 juny (EUROPA PRESS) -

L'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,5% al juny en relació amb el mes anterior i va elevar sis dècimes la taxa interanual, fins al -0,3%, davant del -0,9% del mes de maig, segons l'indicador avançat que ha publicat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquest avanç de sis dècimes, l'IPC interanual trenca una ratxa de quatre mesos de reculades i encadena tres mesos en taxes negatives. L'organisme estadístic ha atribuït l'augment de la taxa interanual de l'IPC a l'encariment de l'electricitat i dels carburants i combustibles, davant la baixada de preus que van registrar el juny del 2019.

L'INE recorda que el 22 de juny va acabar l'estat d'alarma i la majoria dels establiments comercials van reprendre l'activitat. No obstant això, l'organisme ha mantingut la recollida de preus per mitjans telemàtics perquè gran part del mes ha estat vigent la restricció de moviments i la limitació d'aforaments en establiments.

Al juny gran part del cistell de productes de l'IPC ja estava disponible per a les llars, a excepció dels articles relacionats amb el turisme i l'assistència a espectacles esportius i culturals. Per tant, explica l'INE, els procediments per estimar els preus s'han deixat d'utilitzar i s'ha tornant als mètodes habituals.

A causa de la situació de confinament de les famílies per la crisi sanitària, l'INE ha elaborat dues agregacions especials en les quals recull l'efecte en els preus dels béns i serveis que la majoria de les llars han continuat consumint en la situació actual.

Els preus dels productes del 'grup especial béns covid-19', en el qual s'inclouen els productes d'alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, menjar per a animals, productes farmacèutics i cura personal, augmenten un 2,3% al juny en relació amb el mateix mes del 2019, cinc dècimes menys que al maig.

Estadística destaca el comportament dels preus dels aliments, la taxa anual dels quals passa del 3,5% al maig al 2,8% al juny. D'aquests, els aliments frescos arriben a una taxa del 4,2%, més d'un punt per sota de la del mes anterior, i els aliments envasats situen la taxa anual en el 2%, tres dècimes per sota de la del maig.

D'altra banda, els preus del 'grup especial serveis covid-19', en el qual figuren els serveis de lloguer d'habitatge i garatge, la distribució d'aigua, clavegueram, recollida d'escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, telefonia, música i televisió en 'streaming', assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris, van disminuir un 2,4% al juny en taxa interanual, més d'1,5 punts per sobre del registre de maig.

ELS ALIMENTS S'ABARATEIXEN UN 0,3% AL MES

En termes mensuals (juny sobre maig), els preus dels productes inclosos en el 'grup especial béns covid-19' es van abaratir un 0,2%. Dins d'aquest grup, els preus dels aliments i begudes no alcohòliques van baixar un 0,3%, amb descensos mensuals del 0,3% tant en aliments frescos com envasats.

D'altra banda, els preus del 'grup especial serveis covid-19' van pujar un 1,2% al juny respecte al maig. L'INE atribueix aquest repunt a l'encariment de l'electricitat.

En el sisè mes de l'any, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) va situar la taxa interanual en el -0,3%, sis dècimes més que al maig. De la seva banda, l'indicador avançat de l'IPCA va augmentar un 0,4% en taxa mensual.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC del mes de juny el proper 14 de juliol.