Publicat 30/08/2023 09:25

L'IPC puja fins al 2,6% a l'agost pels carburants i la inflació subjacent es modera al 6,1%

Preus en una carnisseria de Madrid
A. Pérez Meca - Europa Press

   MADRID, 30 ago. (EUROPA PRESS) -

   L'Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar un 0,5% a l'agost en relació al mes anterior i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,6%, hagut de, principalment, a la pujada dels preus dels carburants i dels combustibles líquids.

   Amb l'avanç d'agost, la inflació encadena dos mesos consecutius d'ascensos després que al juliol pugés quatre dècimes, fins al 2,3%, segons les dades avançades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

   Davant l'encariment dels carburants i dels combustibles líquids, Estadística destaca que els preus de l'electricitat van pujar a l'agost d'aquest any menys del que ho van fer en el mateix mes de 2022.

   L'organisme incorpora a l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que a l'agost va baixar una desena, fins al 6,1%, situant-se 3,5 punts per sobre de l'IPC general.

   El Ministeri d'Assumptes Econòmics ha destacat en un comunicat que la dada avançada de l'IPC "consolida" a Espanya "com un dels països de la zona euro amb una menor inflació", després de baixar-la prop de 8 punts en l'últim any.

   "Això afavoreix la competitivitat de les empreses espanyoles, el guany de quota de mercat i l'augment del poder adquisitiu dels salaris", ha subratllat el Departament que dirigeix, en funcions, Nadia Calviño.

   Segons Economia, les mesures de política econòmica aplicades a Espanya fan que el país tingui "un dels majors nivells de creixement econòmic amb menors nivells d'inflació" dins la Unió Europea.

L'IPC PUJA UN 0,5% EN EL MES

   En termes mensuals (agost sobre juliol), l'IPC va registrar un augment del 0,5%, tres dècimes més del que va pujar el mes anterior. Amb aquest repunt, la inflació encadena tres mesos consecutius d'ascensos mensuals.

   Al vuitè mes de 2023, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 2,4%, tres dècimes per sobre de la taxa registrada el mes anterior.

   Per la seva banda, la variació mensual estimada de l'IPCA va ser del 0,5%.

   L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC d'agost el proper 12 de setembre.

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés