Publicat 31/8/2020 12:25:16 +02:00CET

L'IPC es modera fins al -0,5% a l'agost, una dècima més que al juliol, per l'encariment de la llum

Evolució de l'IPC fins l'agost del 2020
EPDATA

El preu dels aliments puja un 0,1% respecte al juliol i els frescs són un 3,5% més cars que fa un any

MADRID, 31 ago. (EUROPA PRESS) -

L'índex de preus de consum (IPC) no va experimentar cap variació a l'agost en relació amb el mes anterior, però va elevar una dècima la taxa interanual, fins al -0,5%, davant el -0,6% del juliol, principalment a causa de l'encariment de l'electricitat, segons l'indicador avançat que ha publicat aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquest avanç d'una dècima, l'IPC interanual torna a augmentar després d'haver retrocedit tres dècimes al juliol. Amb la dada del mes d'agost, la inflació encadena cinc mesos en taxes negatives.

L'organisme estadístic ha atribuït l'augment de la taxa interanual de l'IPC a la pujada dels preus de l'electricitat, en comparació amb el descens que van experimentar l'agost del 2019. En sentit contrari, l'INE destaca que els preus dels paquets turístics van pujar menys l'agost d'aquest any.

Estadística recorda que, després de l'estat d'alarma el passat 22 de juny, els ciutadans ja poden adquirir tots els productes que conformen l'IPC.

Així, explica, l'IPC del mes d'agost s'ha elaborat recollint presencialment els preus, i tan sols s'ha fet per mitjans telemàtics quan, per motius de seguretat sanitària, no ha estat possible o convenient.

A causa de la situació de confinament, l'INE va elaborar dos annexs especials en els quals recull l'efecte en els preus dels béns i serveis que la majoria de les llars van continuar consumint durant la pandèmia. Aquests dos afegitons es continuaran publicant per permetre analitzar la situació després de l'estat d'alarma.

ELS ALIMENTS FRESCOS, UN 3,5% MÉS CARS QUE FA UN ANY

Els preus dels productes del 'grup especial béns covid-19', en el qual s'inclouen els productes d'alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, menjar per a animals, productes farmacèutics i cura personal, augmenten un 1,7% a l'agost en relació amb el mateix mes del 2019, una dècima menys que al juliol.

Dins d'aquest grup, Estadística destaca el comportament dels aliments frescos, que assoleixen una taxa del 3,5%, quatre dècimes més que el mes anterior, i dels aliments envasats, que situen la taxa anual en l'1,3%, quatre dècimes per sota de la del juliol.

D'altra banda, els preus del 'grup especial serveis covid-19', en el qual figuren els serveis de lloguer d'habitatge i garatge, la distribució d'aigua, clavegueram, recollida d'escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, telefonia, música i televisió en 'streaming', assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris, van disminuir un 2% a l'agost en taxa interanual, nou dècimes per sobre de la del juliol a causa de l'encariment de l'electricitat.

ELS ALIMENTS S'ENCAREIXEN UN 0,1%

En termes mensuals (agost sobre juliol), els preus dels productes del 'grup especial béns covid-19' van pujar un 0,1%. Els preus dels aliments i begudes no alcohòliques van augmentar un 0,1% després que es mantingués el preu dels aliments frescos i pugés un 0,1% el dels envasos.

D'altra banda, els preus del 'grup especial serveis covid-19' es van incrementar un 0,2% a l'agost respecte al juliol.

En el vuitè mes de l'any, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) va situar la taxa interanual en el -0,6%, una dècima més que al juliol. A més, l'indicador avançat de l'IPCA no va experimentar canvis durant aquest mes.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC del mes d'agost el proper 11 de setembre.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés