L'IPC a Espanya eleva la taxa anual a l'1,1% el mes de febrer per la pujada de la llum i dels paquets turístics

Bombetes
EUROPA PRESS - Archivo
Publicat 13/3/2018 10:35:00CET

L'oli i els ous són el que més augmenta de preu aquest any i les fruites fresques el que més s'encareix aquest mes

MADRID, 13 Mar. (EUROPA PRESS) -

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,1% el febrer en relació al mes anterior i va elevar la seva taxa interanual cinc dècimes, fins a l'1,1%, segons les dades definitives publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb les avançades a finals del mes passat.

Després d'haver registrat el gener una taxa interanual del 0,6%, la més baixa en 16 mesos, l'IPC interanual va tornar a superar l'1% el mes de febrer, i iguala la taxa del desembre del 2017.

Estadística assenyala que en el repunt de l'IPC del febrer hi ha influït principalment l'encariment de l'electricitat, així com l'augment de preus dels paquets turístics, dels serveis empaquetats de telefonia i dels articles i productes per a la cura personal.

La taxa interanual del mes de febrer és la divuitena taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 1,1% superiors als de fa un any.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va augmentar tres dècimes el febrer, fins a l'1,1%, i iguala la taxa de l'IPC general, situació que no es produeix des de l'octubre del 2014.

En el segon mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en l'1,2%, cinc dècimes per sobre de la taxa del gener.

AUGMENTA LA FACTURA DE LA LLUM

En l'increment de l'IPC interanual del febrer hi ha influït l'ascens en gairebé 3,5 punts, fins a l'1,4%, de la taxa d'habitatge, motivat per l'encariment de l'electricitat. En canvi, van baixar els preus del gasoil per la calefacció.

Així mateix, la taxa interanual d'oci i cultura va avançar més d'un punt el febrer, fins al 0,6%, per l'augment dels preus dels paquets turístics, mentre que la taxa de comunicacions va escalar gairebé 1,5 punts, fins al 2,3%, pel cost més elevat dels serveis empaquetats de telefonia.

També va influir en la variació interanual de l'IPC l'augment en quatre dècimes de la taxa d'altres béns i serveis, fins al 0,8%, per l'encariment dels articles i productes per a la cura personal.

Per contra, es van registrar descensos en la taxa de transport, set dècimes menys, fins a l'1,1%, per l'abaratiment dels carburants, i en la taxa d'aliments i begudes no alcohòliques, que va retrocedir quatre dècimes, fins al 0,9%, pel cost menor dels llegums i hortalisses fresques.

ALÇA MENSUAL DEL 0,1%

En termes mensuals, l'IPC va augmentar un 0,1% en relació al gener degut principalment als paquets turístics, la telefonia, l'electricitat i la restauració.

En concret, el grup d'oci i cultura va elevar un 1,4% els seus preus el mes de febrer pels paquets turístics, mentre que les comunicacions en van encarir un 1,9% pels serveis empaquetats de telefonia.

També es van experimentar repunts mensuals en el grup d'hotels, cafès i restaurants (+0,5%) pel cost superior dels serveis d'allotjament i restauració, i en l'habitatge (+0,4%) per l'encariment de l'electricitat.

Per contra, el mes de febrer van baixar els preus del transport (-0,6%) per l'abaratiment dels carburants; del vestit i calçat (-1,5%) pel final de la temporada d'hivern, i dels aliments (-0,2%) pel menor cost del peix fresc, la carn i els llegums i hortalisses fresques.

LES FRUITES FRESQUES, EL QUE MÉS PUJA

Per rúbriques, les que més van elevar els seus preus en taxa mensual van ser les fruites fresques (+5,5%); les comunicacions (+1,9%) i les begudes alcohòliques i el turisme i l'hostaleria (+1,2% en tots dos casos).

Per contra, els descensos mensuals més importants es van registrar en el peix fresc i congelat (-5,9%); la carn d'oví (-5,1%), i el calçat de nen (-2,1%).

En taxa interanual, les rúbriques que experimenten els descensos de preus més significatius són els llegums i hortalisses fresques (-10,6%), patates i els seus preparats (-7,6%), i el sucre (-2,2%).

En la banda oposada, els ascensos més importants de preus en l'últim any els experimenten els olis i grasses (+7,2%), els ous (+6,5%) i aigua mineral, refrescs i sucs (+4%).

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.