L'IPC a Espanya es dispara al 2,3% al juny, el nivell més alt en 14 mesos, per les gasolines, les fruites i la llum

Consum, preu, preus, IPC, supermercat, aliments, compres, comprar, fruites
Europa Press - Archivo
Publicat 13/7/2018 10:51:57CET

Les fruites fresques són el que més puja de preu al juny (+7%) i el que més s'ha encarit aquest any, un 14%

MADRID, 13 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar un 0,3% al juny en relació al mes anterior, i va elevar dues dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,3%, el nivell més alt des de l'abril del 2017 (2,6%), segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb les que va avançar a finals del mes passat.

Estadística assenyala que en el repunt de la taxa interanual de l'IPC del mes de juny hi ha influït principalment l'encariment de les gasolines; dels aliments, especialment de les fruites; de l'electricitat, i del gasoil per a la calefacció.

La taxa interanual del juny és la vintena segona taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus són avui un 2,3% superiors als de fa un any.

Després d'haver registrat al gener una taxa interanual del 0,6%, la més baixa en 16 mesos, l'IPC interanual va tornar al febrer a superar l'1%, tendència que es va mantenir al març i l'abril. Al maig ja es va assolir la barrera del 2%, a la qual no s'arribava des de l'abril del 2017.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no-elaborats, va baixar una dècima al juny, fins a l'1%, amb la qual cosa se situa 1,3 punts per sota de l'IPC general.

En el sisè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en el 2,3%, dues dècimes per sobre de la taxa del maig.

TRANSPORT, ALIMENTS I HABITATGE ENCAREIXEN ELS PREUS

En l'augment de l'IPC interanual del juny hi ha influït el repunt en un punt, fins al 6,1%, de la taxa de transport, motivat per l'encariment dels preus dels carburants.

Així mateix, la taxa interanual d'habitatge va pujar tres dècimes, fins al 2,6%, pels preus de l'electricitat i del gasoil per a la calefacció, davant del cost del gas, que va baixar durant aquest mes.

Els aliments i begudes no-alcohòliques van incrementar la seva taxa interanual al juny fins al 2,5%, cinc dècimes més que al maig, per la pujada dels preus de les fruites i pel fet que els preus dels llegums i hortalisses van baixar menys del que ho van fer el juny del 2017.

Per contra, hotels, cafès i restaurants van retallar tres dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1,7%, a causa que els preus dels serveis d'allotjament no van pujar tant com el juny del 2017, mentre que la taxa d'oci i cultura va disminuir dues dècimes, fins al 0,6%, com a conseqüència que els preus dels paquets turístics han pujat menys que un any abans.

LES FRUITES, LA LLUM I EL TURISME IMPULSEN ELS PREUS

En termes mensuals, l'IPC va pujar un 0,3% en relació al maig degut principalment a les fruites, els paquets turístics, la llum, les gasolines, la restauració i els serveis d'allotjament.

En concret, el grup d'aliments va incrementar els seus preus un 0,5% per l'encariment de les fruites, mentre que el grup d'oci i cultura va elevar un 0,9% els seus preus durant el mes de juny per l'encariment dels paquets turístics.

També es van experimentar repunts mensuals en el grup d'hotels, cafès i restaurants (+0,3%) pel cost superior dels serveis d'allotjament i, en menor mesura, de la restauració; en l'habitatge (+0,5%) per la pujada de l'electricitat i del gasoil per a calefacció, i en el transport (+0,4%) per l'alça dels preus de les gasolines.

LA FRUITA FRESCA, EL QUE MÉS PUJA

Per rúbriques, les que més van elevar els seus preus en taxa mensual van ser les fruites fresques (+7,3%) i les patates i els seus preparats (+3,7%).

Per contra, els descensos mensuals més destacats es van registrar en els llegums i hortalisses fresques (-3,5%), la roba de dona (-1,9%) i els olis i grasses (-1,5%).

En taxa interanual, les rúbriques que experimenten els descensos de preus més importants són el sucre (-2,5%), els objectes recreatius (-1,9%), i electrodomèstics i reparacions i el transport públic interurbà (-1,4% en tots dos casos).

En el costat oposat, els ascensos de preus més destacats aquest any els experimenten les fruites fresques (+14,1%), el transport personal (+6,8%), ous (+6,1%) i llegums i hortalisses fresques (+6%).

PUJADES MENSUALS A TOTES LES COMUNITATS

En taxa mensual, els preus van pujar al juny en totes les comunitats autònomes, amb les Balears, Cantàbria i Castella i Lleó al capdavant (+0,4%).

Els segueixen Astúries, les Canàries, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, Múrcia, Navarra i La Rioja (+03%), i Andalusia, Aragó, Madrid i País Basc, amb alces mensuals del 0,2%.

En termes interanuals, el conjunt de les 17 comunitats va presentar taxes positives al juny, a totes elles superiors a les del maig. Les taxes més elevades corresponen a Castella-la Manxa (+2,6%) i Cantàbria i Navarra (+2,5%) i la més baixa a les Canàries (+1,8%).

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.