Publicat 12/6/2020 10:16:08 +02:00CET

L'IPC cau al maig fins al -0,9% per les gasolines, els cotxes i la crisi sanitària

Variació interanual de l'IPC des del 2003 fins el maig del 2020 a Espanya (INE)
EPDATA

MADRID, 12 juny (EUROPA PRESS) -

L'índex de preus de consum (IPC) no va experimentar canvis al maig en relació amb el mes anterior, però va retallar dues dècimes la taxa interanual fins al -0,9%, la taxa més negativa des del maig del 2016, segons les dades que ha publicat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La caiguda de l'IPC ha estat inferior del que s'esperava perquè l'indicador avançat de final de maig havia previst una reculada de tres dècimes, fins al -1%. En tot cas, amb aquesta caiguda de dues dècimes, l'IPC interanual encadena quatre mesos de reculades i suma dos mesos en taxes negatives.

L'organisme estadístic ha atribuït aquesta disminució a l'abaratiment dels carburants i combustibles i, en menys mesura, dels automòbils, davant la pujada de preus que van registrar el maig del 2019. També hi ha influït el grup dels aliments, que ha retallat la taxa interanual cinc dècimes, fins al 3,5%.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, es va mantenir al maig en l'1,1%, amb la qual cosa se situa dos punts per sobre de l'IPC general. Estadística destaca que això no passava des del juliol del 2009.

L'INE ha recordat que al maig es va prolongar l'estat d'alarma i que els establiments van començar a obrir amb limitacions d'aforament. Per això, la recollida dels preus s'ha hagut de fer íntegrament per mètodes telemàtics. Part de la cistella de productes de l'IPC encara no està disponible, per la qual cosa l'INE, seguint les pautes d'Eurostat, ha hagut d'estimar el 18,6% dels preus.

A causa del confinament de les famílies per la pandèmia de coronavirus, l'INE ha elaborat dos apèndix especials en els quals recull l'efecte en els preus dels béns i serveis que la majoria de les llars han continuat consumint en la situació actual.

Els preus del 'grup especial béns covid-19', en el qual s'inclouen els productes d'alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, menjar per a animals, productes farmacèutics i cura personal, augmenten un 2,8% interanual al maig, tres dècimes menys que a l'abril.

Estadística destaca el comportament dels preus dels aliments amb una taxa anual que passa del 4% a l'abril al 3,5% al maig. Els aliments frescos arriben a una taxa del 5,4%, un punt i mig per sota de la del mes anterior, i destaca l'abaratiment del peix fresc i de les carns de porcí i au.

D'altra banda, els preus del 'grup especial serveis covid-19', en el qual figuren els serveis de lloguer d'habitatge i garatge, la distribució d'aigua, clavegueram, recollida d'escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, telefonia, música i televisió en 'streaming', assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris, van disminuir un 4% al maig en taxa interanual, quatre dècimes més que a l'abril, a causa de l'encariment de l'electricitat.

Contador