Actualitzat 28/5/2020 9:34:17 +00:00 CET

L'IPC cau fins al -1% al maig a causa de les gasolines i l'efecte coronavirus

Evolució de l'IPC avançat fins el maig del 2020 (INE)
EPDATA

MADRID, 28 maig (EUROPA PRESS) -

L'índex de preus de consum (IPC) no va experimentar canvis al maig en relació amb el mes anterior, però va retallar tres dècimes la taxa interanual, fins al -1%, la pitjor taxa des del maig del 2016, segons l'indicador avançat que ha publicat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquesta caiguda de tres dècimes, l'IPC interanual encadena quatre mesos de reculades i suma dos mesos en taxes negatives. L'INE ha atribuït la disminució de la taxa interanual a l'abaratiment dels carburants i combustibles, a diferència de la pujada de preus que van registrar el maig del 2019.

L'organisme ha explicat que, a causa de l'estat d'alarma, la recollida dels preus s'ha hagut de fer íntegrament per mètodes telemàtics. Part del cistell de productes de l'IPC continua sense estar disponible, per la qual cosa, seguint les pautes de l'Eurostat, s'ha hagut d'estimar el 18,6% dels preus.

A causa de la situació de confinament per la crisi sanitària, l'INE ha elaborat dos afegitons especials en els quals recull l'efecte en els preus dels béns i serveis que la majoria de les famílies ha continuat consumint en la situació actual.

Els preus dels productes del 'Grup especial béns covid-19', que inclou els productes d'alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, menjar d'animals, productes farmacèutics i cura personal, augmenten un 2,8% al maig davant el mateix mes del 2019, tres dècimes menys que a l'abril.

Estadística destaca el comportament dels preus dels aliments, la taxa anual dels quals passa del 4% a l'abril al 3,5% al maig. Els aliments frescos arriben a una taxa anual del 5,4%, un punt i mig per sota de la d'abril, i els aliments envasats situen la taxa anual en el 2,3%, una dècima per sobre de la d'abril.

D'altra banda, els preus del 'Grup especial serveis covid-19', en el qual figuren els serveis de lloguer d'habitatge i garatge, la distribució d'aigua, clavegueram, recollida d'escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, telefonia, música i televisió en 'streaming', assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris, van disminuir un 4,2% al maig en taxa interanual, dues dècimes més que a l'abril.

el més llegit

 1. 1

  Coronavirus.- Vergés afirma que els casos a Lleida "seguiran creixent uns dies més"

 2. 2

  Quim Torra anuncia el confinament perimetral del Segrià (Lleida)

 3. 3

  Mobilitat només per a treballadors al Segrià (Lleida) i geriàtrics sense visites

 4. 4

  Tres detinguts per la mort d'un home a Santa Coloma de Gramenet (Barcelona)

 5. 5

  Els professionals de la sanitat privada acusen el Govern de "discriminació"