Publicat 13/11/2020 11:02CET

L'IPC assoleix la setena taxa negativa consecutiva a Espanya després de desplomar-se fins al -0,8% a l'octubre

Variació interanual de l'IPC a Espanya fins l'octubre del 2020 (INE)
EPDATA

Els combustibles, hotels i gasoil, el que més s'ha abaratit des de començament d'any

MADRID, 13 nov. (EUROPA PRESS) -

L'índex de preus al consum (IPC) a Espanya va pujar un 0,5% a l'octubre en relació amb el mes anterior i va retallar quatre dècimes la taxa interanual, fins al -0,8%.

No obstant això, la caiguda és inferior a la que havia previst l'Institut Nacional d'Estadística (INE) a final del mes passat, quan va avançar una reculada de l'IPC de cinc dècimes a l'octubre, fins al -0,9%.

L'organisme estadístic ha atribuït el descens de la taxa interanual de l'IPC a l'octubre a l'abaratiment de l'electricitat, dels serveis empaquetats de telefonia i de l'ensenyament universitari.

Amb la retallada de quatre dècimes de l'octubre, l'IPC interanual posa fi a dos mesos de pujades, encadena la setena taxa negativa consecutiva i registra la segona caiguda més pronunciada de l'any després de la del mes de maig, en la qual els preus es van situar en el 0,9%.

L'INE recorda que, després que acabés l'estat d'alarma, tots els productes de l'IPC els poden adquirir les llars. Estadística va continuar a l'octubre la recollida presencial dels preus, i es va mantenir la recollida telemàticament quan, per motius de seguretat sanitària, no era possible fer-la de manera presencial.

A l'octubre, l'índex harmonitzat de preus de consum (IPCA) va situar la taxa interanual en el -0,9%, tres dècimes per sota de la de setembre.

La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va disminuir una dècima a l'octubre, fins al 0,3%, i se situa més d'un punt per sobre de la taxa d'IPC general.

En termes mensuals (octubre sobre setembre), l'IPC va pujar un 0,5%, l'increment més petit en aquest mes en almenys cinc anys.

El que més va pujar de preu a l'octubre en relació amb el mes anterior van ser diversos articles de vestit, com guants i mocadors, un 15,7%, i la fruita (+13,9%), mentre que el que més es va abaratir van ser els paquets turístics nacionals (-9,7% en relació amb el mes anterior) i hotels i hostals (-7,1%), molt afectats per la crisi de la covid-19.

LLUM, TELEFONIA I TAXES UNIVERSITÀRIES

Segons l'INE, l'evolució de l'IPC interanual a l'octubre va ser conseqüència del descens del grup d'habitatge en més de dos punts, fins al -3,6%, a causa de l'abaratiment de l'electricitat, del gas i del gasoil; de la disminució del grup de comunicacions en gairebé tres punts, fins al -4,2%, dels preus més baixos dels serveis empaquetats de telefonia, i de la reculada de gairebé 1,5 punts del grup d'ensenyament, fins al -0,2%, per l'abaratiment de l'ensenyament universitari.

Per contra, el grup de lleure i cultura va elevar quatre dècimes la taxa interanual, fins al -0,7%, perquè els preus dels paquets turístics van baixar menys a l'octubre d'aquest any respecte al mateix mes del 2019.

Aquest any, el que més ha pujat de preu és la joieria i bijuteria (+15,4%); les fruites fresques i el transport marítim de passatgers (+10,1% en els dos casos); els llegums i hortalisses (+7,9%), i els serveis recreatius i esportius (+6,8%).

En canvi, el que més s'ha abaratit des de l'octubre del 2019 han estat els combustibles líquids (-33,7%); els hotels i hostals (-20,1%); el gasoil (-14,6%); els vols internacionals (-14,3%), i el gas natural (-11,8%).

NOMÉS LES CANÀRIES PRESENTEN UNA TAXA POSITIVA

La taxa anual de l'IPC va baixar a l'octubre a totes les comunitats autònomes menys a les Canàries, on es va mantenir en el 0,3%. Aquesta és l'única comunitat que va presentar una taxa positiva a final d'octubre.

El descens més marcat, de set dècimes, el va experimentar Extremadura, que va situar la taxa interanual en el -0,6%, després de registrar al setembre una taxa positiva del 0,1%.

A final d'octubre, 16 comunitats autònomes presentaven taxes interanuals negatives. Les més pronunciades eren les de La Rioja i Castella-la Manxa (-1,2% en tots dos casos), seguides de Catalunya, Madrid i Castella i Lleó, totes amb una taxa del -1,1%.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés